Geçtiğimiz bahar aylarında elektrik sektöründe liberalizasyonu sağlamaya dönük köklü düzenlemeler içeren Elektrik Piyasası Kanunu çıkarılmıştı.
Şimdi sıra doğalgaz piyasasında... Doğalgaz Piyasası Kanunu Taslağı, Bakanlar Kurulu`nda imzada.
Hedef halen BOTAŞ`ın hâkim olduğu doğalgaz piyasasında rekabeti sağlamak. Sektöre yeni oyuncuların girişinin ve serbestçe faaliyet göstermelerinin önü açılacak. Bu amaçla BOTAŞ`ın ithalat yaptığı ülkelerden ithalat yapılamaması yönündeki düzenleme tarihe karışacak.
Daha da ileri gidilerek, BOTAŞ`ın yeni doğalgaz ithalat kontratı yapması yasaklanacak. Eski kontratların süresi dolunca yenilenmeyecek. Bir de mevcut kontratlar özel sektöre devredilecek.
Peki bunlar rekabeti sağlayacak mı gerçekten?
Hadi lafı dolandırmayalım, kestirmeden gidelim. İşin otoritesi bu sorunun cevabını çoktan verdi.
Türkiye`de rekabetçiliğin geliştirilip gözetilmesinden sorumlu Rekabet Kurumu geçtiğimiz günlerde Taslak`la ilgili bir görüş yayınladı.
İthalatın serbestleşmesine yönelik adımları olumlu bulan Rekabet Kurumu, Taslak`la getirilen bazı düzenlemelerin ise hedeflenenin aksine, sektörde rekabeti sağlamayacağı görüşünde.
BOTAŞ’a getirilen alım-satım sınırlamalarının rekabetçi piyasa oluşumu hedefleriyle bağdaşmadığını savunan Kurum "... Bu nedenle BOTAŞ’a yönelik getirilen alım-satım sınırlamalarının Tasarı’dan çıkarılması" gerektiğini belirtiyor.
Kurum mealen diyor ki, “Amaç rekabeti sağlayıp daha ucuza gaz tedariki ise bu hâkim oyuncunun elini kolunu bağlayarak değil, pazara yeni oyuncu girişinin ve serbestçe faaliyet göstermesinin önünü tümüyle açarak sağlanabilir. Hakim oyuncunun diğerlerinden daha ucuza gaz bulsa bile bunu ithal edemeyecek olması amaca hizmet etmez!”
Rekabeti sağlamak için özel sektörün devreye sokulması yöntemi olarak bugüne kadar kullanılan BOTAŞ`ın kontrat devirlerinin de taslaktan çıkarılması gerektiğini savunuyor Rekabet Kurumu. Bunun yerine miktar devri gibi maliyeti daha düşük alternatif yöntemlerle bu amaca ulaşılabileceğini savunuyor…
Rekabet Kurumu, rekabetin sağlanması amacıyla bağlantılı olarak BOTAŞ’ın iletim, depolama ve ticaret faaliyetlerinin ayrı tüzel kişiliklerce yürütülmekle birlikte tek bir çatı altında yapılandırılarak dikey bütünleşik yapının bozulmaması gerektiğini söylüyor.
Bunun gerekçesi ise içeride rekabetçi bir pazar yaratma amacıyla Türkiye`nin uluslararası doğalgaz piyasalarındaki rekabetçi konumunun zayıflatılmaması olarak gösteriliyor.
Görünen o ki, yeni Doğalgaz Piyasası Kanunu Taslağı Meclis komisyonlarında ve belki de Genel Kurul`da epey değişikliğe uğratılmaya aday...
YAZARLAR
Mehmet KARA
- Doğalgazda rekabet ama nasıl?
Önceki ve Sonraki Yazılar