Enerji Günlüğü - Mutfakta LPG tüp, ısınmada kömür kullananlar, bunların hepsini doğalgaz ile karşılayanlardan dört kat fazla fatura ödüyor.
Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) ısınma-ısıtma ve pişirme amaçlı enerji kullanımında doğalgazın diğer yakıtlara göre tüketiciye ciddi avantajlar sağladığını ortaya koydu. GAZBİR, Türkiye’de dört kişilik bir ailenin yaşadığı ve ortalama 100 metrekare net alana sahip bir konutta ısınma, sıcak su ve pişirme amaçlı olarak doğal gaz ya da LPG+kömür kullanımını karşılaştıran bir çalışmanın sonuçlarını yayınladı.
GÜNCEL FİYATLARA GÖRE KARŞILAŞTIRMA
Çalışmanın sonuçlarına göre pişirme ve ısınma-ısıtma amaçlı doğalgaz kullananların, aynı miktarda enerjiyi linyit kömürü, ithal kömür ve LPG olarak kullananlara kıyasla daha avantajlı olduklarını gösteriyor. Yıllık yakıt maliyeti karşılaştırmaları, Ocak 2022 dönemi güncel piyasa birim fiyatları esas alınarak yapıldı.
MESKENDE ORTALAMA GİDER 217 TL
Buna göre Türkiye’de bir hane ısınma, sıcak su ve pişirme amaçlı olarak yılda ortalama 975 metreküp doğal gaz tüketiyor. Ocak 2022’de konut tüketiminde geçerli fiyatlarla yıllık ortalama maliyet 2.600 TL, aylık ortalama maliyet ise 217 TL olarak hesaplandı.
LPG TÜP VE KÖMÜR İLE 830 TL
Doğal gaza kıyasla benzer enerji eşdeğeri esas alınarak, ısınma-ısıtma amaçlı ithal kömür, sıcak su ve pişirme amaçlı LPG Tüp kullanılması halinde yıllık ortalama maliyet 9.964 TL, aylık ortalama maliyet ise 830 TL’ye ulaşıyor.
DOĞALGAZ YAKAN YILDA 7.364 TL AVANTAJLI
Konutlarda ithal Kömür ve LPG Tüpü kullanımı yerine doğalgazı tercih eden ortalama bir tüketici, yıllık ortalama 7.364 TL’lik bir yakıt tasarrufu sağlayabiliyor. Konutlarda ısınma, sıcak su ve pişirme amaçlı olarak elektriğin kullanılması durumunda da doğal gazla kıyaslanmayacak ölçüde bir yüksek maliyet ortaya çıkıyor.
KÖMÜR+LPG ASGARİ ÜCRETİN BEŞTE BİRİNİ GÖTÜRÜYOR
Isınma, sıcak su ve pişirme amaçlı enerji giderinin aylık net asgari ücret içindeki payı, ithal Kömür ve LPG Tüp kullanılması durumunda asgari ücretin yaklaşık yüzde 20’sine denk geliyor. Bu oran Doğal Gaz kullanılması yüzde 5,1 gibi bir seviyede kalıyor.
KONUT GAZI FİYATI AVRUPA'NIN BEŞTE BİRİ
Türkiye’deki konut doğal gaz tüketicilerine yansıyan doğal gaz fiyatları Avrupa’daki tüketicilere kıyasla yaklaşık beş kat daha ucuz. Buna rağmen, Türkiye’de konutlarda konfor sıcaklığı beklentisi Avrupa ülkelerine göre 2 santigrat derece daha yüksek. Bu da tüketici faturalarında artışa neden olabiliyor. O yüzden uzmanlar, ısı kayıplarına karşı bina yalıtımı dahil gerekli tedbirlerin alınmasının önemini vurguluyor. Gazbir, konutlarda enerji tüketiminde tasarruf ve ısıl verimliliğin sağlanabilmesi için termostat uygulamasının zorunlu hale getirilmesi gerektiği görüşünde.