1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. DİSODER TANAP ile engelleri kaldıracak

DİSODER TANAP ile engelleri kaldıracak

DİSODER, TANAP güzergahında bulunan 14 ilde 3600 engelliyi iş dünyasına kazandıracak.

DİSODER TANAP ile engelleri kaldıracak

Enerji Günlüğü - Diyalog Sosyal Girişimcilik Derneği (DİSODER) TANAP güzergahında bulunan 14 ilde 3600 engelliyi iş dünyasına kazandıracak.

TANAP Projesi kapsamında yürütülen, TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEİP) çerçevesinde çerçevesinde 6.3 milyon TL’lik yatırımla geliştirilen ESKİP (Engellilerin Sosyal Hayata Aktif Katılımının ve İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Projesi) ile boru hattı güzergâhındaki 14 ilde ve bu illere bağlı 40 ilçede engellilerin, aileleriyle birlikte sosyal hayata ve iş dünyasına katılımları ile her türlü hizmete erişimleri sağlanacak. Proje kapsamında yürütülen çalışmalar Diyalog Sosyal Girişimcilik Derneği'nin (DİSODER) ev sahipliğinde, 9 Nisan Salı günü düzenlenen tanıtım toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı.

Proje ile, Boru Hattı güzergâhındaki; Ardahan, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Giresun, Kars, Kırıkkale, Kırşehir, Sivas, Yozgat, Ankara, Eskişehir, Bursa illerinde 3 bin 600 engelli ve ailelerine ulaşılacak. Proje ile engellilerin her türlü sosyal hizmete ulaşmalarının, işverenlerle bir araya getirilerek iş hayatına kazandırılmalarının sağlanması ve 5 pilot bölgede engelliler için tam donanımlı merkezlerin kurulması planlanıyor.

Bu amaçla İstihdam potansiyeli yüksek Ankara, Bursa ve Eskişehir illerinde “Engelliler için Kariyer Günleri” ve eğitimler düzenleyerek engellilerle engelli aday arayan işverenleri bir araya getiren ortamları yaratılıp, engelli bireylerin işgücüne katılım oranlarının artırılması ve doğru şekilde istihdam edilmelerinin sağlanmasına imkan sunulacak.

YAŞAMI DEĞİŞEN ENGELLİLER TECRÜBELERİNİ AKTARDI

Toplantıda proje ortaklarından engelsizkariyer.com aracılığıyla iş dünyasına katılma olanağı bulan engelliler de deneyimlerini paylaştılar. 38 yaşındaki görme engelli Harun Sarıkaya 2008-2013 yılları arasında durmaksızın iş aradığını ve görme engeli nedeniyle de bunların çoğunun daha telefon konuşması esnasında sonlandığını kaydetti. Tam ümidini artık kaybetmişken engelsiz kariyer tarafından çağrıldığını ifade eden Sarıkaya, bu sayede kariyer yaparak Türkiye’nin ilk görme engelli yaşam koçu olduğunu belirtti. 

ENGELLİLERİN YAŞAMI GECE İLE GÜNDÜZ KADAR FARKETTİ

Projenin kısa ve uzun vadeli hedefleri hakkında bilgiler veren DİSODER Başkanı Hakan Elbir, projenin Türkiye’de 30 milyon insanı ilgilendiren bir soruna eğildiğini belirterek, “Proje ile engellilerin yaşamı sahiden gece ile gündüz kadar farketti” ifadesini kullandı. 

Projeyi üç ayaklı olarak geliştirdiklerin ifade eden Elbir, bunları eğitim, araç gereç temini ve istihdam olarak sıraladı. 

Engelli insanlara iş görüşmesi fırsatının dahi verilmediğine dikkat çeken Elbir, 5 pilot mekânda (Ardahan, Erzurum, Kars, Sivas ve Yozgat illerinde) engelliler için donanım sağlanarak düzenlenmesi ve engelliler ile işverenlerin bir araya getirilerek iş hayatına katılımları için imkân sağlanmasının stratejik öncelikleri arasında yer aldığını kaydetti. 

Proje kapsamında yaklaşık 4 milyon TL’lik 695 adet araç gereç dağıtımı ve 5 ilde 5 kamusal mekanın engelliler için erişilebilir hale getirilmesini sağlayacaklarını kaydeden Elbir, “5 pilot mekanda TSE 9111 standardı gözetilerek ek donanım ve düzenlemeler yapılarak, engelliler için erişebilir örnek/model alanlar oluşturacağız. Ardahan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Yeni Bina, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Olimpiyat Parkı içerisinde bulunan Kadın ve Engelli Hizmetleri Koordinasyon Merkezi, Kars Halk Eğitim Merkezi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Daire Başkanlıkları A ve B Binaları, Yozgat Sorgun Kaymakamlık Binası erişebilir mekan olarak düzenlenecek merkezlerdir. Bu uygulamanın, ortak yaşam alanının modellenmesi yolu ile hayata geçirilmesi engellilerin eşit fırsata sahip olmalarına ve örnek erişilebilir alanların karar verici ve uygulayıcı kurumlar için rehber niteliğinde olmasının sağlanmasına vesile olacaktır” dedi.

TANAP’TAN 20 MİLYON LİRA

TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları Uzmanı Duygu Doğan, TANAP olarak, inşaatın başladığı günden bu yana sosyal ve çevresel alanlara duyarlı bir şekilde faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade etti. Doğan, “Hiç şüphesiz ki TANAP, enerji güvenliği ve istikrarlı, sürdürülebilir gaz temin edilmesi anlamında Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına çok ciddi katkıda bulunmaktadır. Ancak, ekonomik kalkınma, insani gelişmeyi de beraberinde taşıyorsa toplumları gelişmişlik düzeyine taşıyabiliyor. TANAP, sosyal ve çevresel sorumluluk anlamında ciddi kaynak ayıran, yatırımı en doğru, etkin ve sürdürülebilir şekilde yapmak için strateji geliştiren, birçok kurum ve kuruluş ile işbirliği yapan bir şirket. Kaynak hacmi itibariyle de Türkiye’deki en büyük yatırım programlarından birini bünyesinde uygulamaktadır. TANAP’ın Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP) kapsamında fonladığı ve DİSODER tarafından uygulanmakta olan ESKİP Projesi’nde yeti kaybı olan, özel gereksinimli bireyleri hedef aldık. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’de 10 milyonun üzerinde “engelli” birey yaşamaktadır. Engeli olan bireylerin günlük hayatta karşılaştıkları zorluklar tespit edilerek, gereksinimleri karşılandığında ve eşit erişim hakları sunulduğunda, toplumsal yaşama uyumları artacak ve “engellilik” durumu, “engellenmişlik” durumuna dönüşmeyecektir. Bu anlamda, TANAP SEIP kapsamında “engelleri aşma” hedefiyle fonlanmaya uygun bulunan projelere ESKİP Projesi de dahil olmak üzere toplam 20 Milyon Türk Lirası tahsis ettik.” dedi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü