Enerji Günlüğü - Toroslar EDAŞ Marmara Depremi sonrasında geliştirilen, telsiz teknolojisine dayalı Afet Haberleşme Sistemini deprem bölgesine kurdu.
Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ (Toroslar EDAŞ) deprem bölgesinde yaşanan mobil telekomünikasyon problemine karşı, onarım ekiplerinin daha etkili bir iletişimle çalışabilmesi için telsiz teknolojisine dayalı Afet Haberleşme Sistemini devreye aldı.
Yüksek noktalara kurulan ve güneş enerjisiyle çalışan 3 mobil kule ve haberleşme istasyonu üzerinden çalışan telsizlerle; yüzlerce ekip aracı ve onarım ekipleri arasında iletişim ve koordinasyon sağlandı. Güneş enerjisi modülleri sayesinde sistemi şebekeye bağlamaya veya jeneratörle desteklemeye gerek olmuyor.
SİSTEM 1999 MARMARA DEPREMİ SONRASI GELİŞTİRİLMİŞTİ
Afet Haberleşme Sistemi, Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ (Ayedaş) tarafından İstanbul’da beklenen depreme yönelik geliştirilmişti. Sistem Kahramanmaraş Depreminin ardından başlayan ve bazı illerde halen giderilemeyen iletişim problemi nedeniyle İstanbul’dan deprem bölgesine götürüldü.
Sistem sayesinde onarım ekipleri, yüksek noktalara kurulan 3 mobil kule ve haberleşme istasyonuyla yüzlerce ekip aracına takılı telsizleri kullanarak, şirketin afet yönetim merkezi ve Merkezi Uzaktan Kontrol ve Veri İzleme Merkezi (SCADA) ile iletişim ve koordinasyonu sağlanıyor.
1716 JENERATÖR HİZMET VERİYOR
Enerjisa’dan yapılan açıklamaya göre Toroslar EDAŞ’ın sahadaki çalışan sayısı 2073’e, kullandığı jeneratörlerin sayısı ise 1716’ya çıktı. Enerjisa’nın diğer iki dağıtım şirketi olan Başkent EDAŞ ve Ayedaş da çalışmalara destek veriyor. Çalışmalarda 141 sepetli araç, 229 pick-up, 48 vinç, 34 TIR, 19 kepçe, 60 kamyon, 392 binek araç seferber edildi.
Toroslar EDAŞ’ın çalışmalarında 129’u kamyon veya TIR ile taşınabilen büyük mobil jeneratöre ek olarak, farklı büyüklüklerde çanta tip olarak adlandırılan 1587 jeneratörle birlikte toplam 1716 jeneratör kullanılıyor. Jeneratörle beslenen noktalar şebekeden elektrik almaya başlayınca jeneratörler başka bir ihtiyaç noktasına kaydırılıyor. Bu jeneratörlerin yakıt ikmalleri de Toroslar EDAŞ tarafından yapılıyor.