Enerji Günlüğü - Petrol yatırımlarını durdurmaya karar veren ülkelerden Danimarka, Kuzey Denizi'nin en derin petrol sahası olan Hejre sahasında planlanan büyük ölçekli bir genişletme projesini onayladı.
Danimarka Enerji Ajansı (DEA), enerji şirketi INEOS tarafından Kuzey Denizi'nin en derin petrol sahası olan Hejre sahasında revize edilen petrol çıkarma projesini onayladı.
Proje halen petrol çıkarılan sahadaki çalışmaların önemli ölçüde genişletilmesini öngörüyor. INEOS, Hejre sahasını geliştirme ve genişletmeye yönelik özel lisansı 1998'de almıştı. Şirketin lisansı 2047'ye kadar geçerli olacak.
Danimarka’nın genişletme projesi 2025 yılında başlayacak ve ilk petrol 2027 yılı sonunda üretilecek. TotalEnergies şirketi de bir ay kadar önce Kuzey Denizi’ndeki gaz çıkarma çalışmalarına 27 milyar kronluk genişletme yatırımı yapacağını duyurmuştu. İklim kriziyle ilgili kaygılara rağmen, Avrupa ülkelerinde, Rusya kaynaklı enerji kaynaklarına bağımlılığı ortadan kaldırabilecek her türlü seçenek, kabul görüyor.
ÇEVRECİLER: DANİMARKA KENDİYLE ÇELİŞİYOR
Yeni petrol ve gaz arayışını sonlandıran ülkelerin üye olduğu Petrol ve Gaz Ötesi İttifakı'nın (Beyond Oil and Gas Alliance - BOGA) kurucu ortaklarından olan Danimarka, BOGA’nın diğer ortaklarıyla petrol yatırımlarının küresel ısınmayı arttıracağı yönündeki yaklaşımı paylaşıyor. Projenin buna rağmen onaylanması, çevre örgütleri tarafından kınandı.
Ancak bu çelişki, sadece Danimarka’ya özgü değil. Global Energy Monitor'ün yeni bir raporuna göre fosil yakıt şirketleri 2023 yılında Avrupa'daki kanıtlanmış petrol rezervlerinin tamamının eşdeğerini onaylayıp keşfetti. Üstelik bu şirketler 10 yıl içinde onaylanan miktarı dört katına çıkarmayı da planlıyorlar.
DERİN REZERV BÖLGESİ: HEJRE
Danimarka'nın batı kıyısının yaklaşık 300 kilometre açıklarında bulunan Hejre sahası, doğalgazdan ziyade petrol sahası olarak biliniyor. Sahanın rezervleri ise ortalama olarak 5.000m derinlikte bulunuyor. 2045 yılına kadar Hejre sahasından elde edilecek petrol ve gaz üretiminin; aynı dönemde Danimarka’nın tüm Kuzey Denizi sahalarından beklenen toplam üretimin yüzde 7'si kadar olması bekleniyor.
Greenpeace başta olmak üzere çevre örgütleri, Danimarka’nın Hejre sahasını genişletme kararının, uluslararası alanda karşı çıktığı şeylere aykırı olduğunu öne sürerek kınama mesajları yayınladı.
Danimarka Hükümeti ise konunun DEA ile ilgili olduğunu söylemek dışında herhangi bir açıklama yapmıyor.