1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Cinsiyet eşitliğinde Türkiye’den 12 şirket öne çıktı

Cinsiyet eşitliğinde Türkiye’den 12 şirket öne çıktı

Enerjisa Enerji, kadın çalışanlarına verdiği destek ve geliştirdiği cinsiyet eşitliği projeleri ile ilk defa bu yıl başvuru yaptığı Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde yer aldı.

Cinsiyet eşitliğinde Türkiye’den 12 şirket öne çıktı

Enerji Günlüğü - Cinsiyet eşitliği konusunda dünyanın en önemli endekslerden biri olan Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde Türkiye'den 12 şirket yer aldı. En iyi performans gösteren üç şirket sirasıyla Ford Otomotiv, QNB Finansbank ve TÜPRAŞ oldu.

Bloomberg'in uluslararası şirketlerin toplumsal cinsiyet verilerini ölçmek ve raporlamak için gerçekleştirdiği; çalışma, liderlik, cinsiyete dayalı ücret ve ücret eşitliği gibi konulara dair 70 soruluk bir setten oluşan Cinsiyet Eşitlik Endeksi çalışmasında 2023 itibariyle 45 ülkeden 484 şirket yer aldı. Türkiye'den 12 şirket endekse girerken, en iyi performans gösteren üç şirket sirasıyla Ford Otomotiv, QNB Finansbank ve TÜPRAŞ oldu.

Endekste yer alan diğer Türk şirketleri ise şöyle: Yapı Kredi Bankası, Akbank, Türkiye İş Bankası, Garanti Bankası, Vakıfbank, Migros Ticaret AŞ, Arçelik, Sabancı Holding ve Enerjisa Enerji.

ENERJİSA İLK DEFA BAŞVURDU, ENDEKSE GİRDİ

Öte yandan Türkiye elektrik dağıtım, perakende satış ve müşteri çözümleri şirketi Enerjisa Enerji de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yürüttüğü şirket içi politikalar ile başvuru yaptığı ilk sene Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne (GEI) girdi.

Enerjisa Enerji Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Yetkinlikler Bölüm Başkanı Ebru Taşcıoğlu, Bloomberg Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne (GEI) dahil olan şirket sayısının geçmiş yıla göre yüzde 16 arttığını belirterek, “Cinsiyet eşitliği odağında kadın çalışanlarımızı desteklemeye, yeni projeler geliştirmeye devam edeceğiz. Uygulamalarımızın dünya çapında onay görmesi bizim için çok önemli bir motivasyon kaynağı. Tüm süreçlerimizin iyileştirilmesi ve insana yakışır politikaları hayata geçirilmesi konusunda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımı gönülden tebrik ediyorum” dedi.

ENDEKS 5 KATEGORİ ÜZERİNDEN ÖLÇÜLÜYOR

Cinsiyet eşitliğini taahhüt eden şirketlerin performansını ölçmek için dünyada yapılan en kapsamlı çalışmalardan olan Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi'nde, şirketlerin çalışanlarına davranış biçimi, ürün ve hizmetlerinin toplumun ihtiyaçlarına hizmet edip etmediği gibi kriterler ele alınıyor. Endeksi, cinsiyet eşitliğini ‘Liderlik & Yetenek Havuzu’, ‘Eşit Ücret & Cinsiyete Dayalı Ücret Eşitliği’, ‘Kapsayıcı Kültür’, ‘Cinsel Taciz Karşıtı Politikalar’ ve ‘Marka Algısı’ olmak üzere beş kategori üzerinden ölçüyor. Bu kategoriler aracılığıyla GEI çerçevesi, bir dizi metriği cinsiyet eşitliği perspektifiyle değerlendiriyor.