Enerji Günlüğü - Çin, Japonya’nın önümüzdeki 30 yıl boyunca Fukuşima'dan milyonlarca ton radyoaktif atık suyu Pasifik Okyanusu'na bırakma planından vazgeçmesini istedi.
Tokyo Elektric Power (TEPCO) şirketinin Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali'nden radyoaktif atık suyun okyanusa bırakma planına tepkiler sürüyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin 53. oturumunda Japonya'nın insan hakları durumu masaya yatırıldı. Çin'in Cenevre Büyükelçisi, oturumda Japonya'yı radyoaktif atık suyu okyanusa tahliye etme planından vazgeçmeye yeniden çağırdı.
“PASİFİK OKYANUSU’NU KANALİZASYON OLARAK KULLANIYOR”
Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre, "Çinli temsilci, Japonya'nın maliyet endişeleri nedeniyle uluslararası topluluğun endişe ve itirazlarını görmezden gelerek Pasifik Okyanusu'nu bir "kanalizasyon" olarak kullanmaya devam edeceğini belirtti.
ATIK SU BİLİMSEL YÖNTEMLERLE GÜVENLİ VE ŞEFFAF ŞEKİLDE BERTARAF EDİLMELİ
Çinli temsilci, Japonya'yı ilgili planı durdurarak, atık suyu bilimsel yöntemlerle güvenli ve şeffaf bir şekilde bertaraf etmeye ve UAEA ile koordineli olarak komşu ülkeler dahil tüm ilgili tarafların katılımıyla uzun vadeli bir uluslararası denetim sistemi kurmaya çağırdı.
Japon hükümeti 2021 yılı Nisan ayında yaptığı açıklamada, 2011’deki Fukuşima Nükleer Santrali'nde biriken radyoaktif atık suyunu 2022’den sonra depolama tanklarında yer kalmayacağından Pasifik Okyanusu’na boşaltma kararı aldığını duyurmuştu.