Enerji Günlüğü - Çin’in Paris Anlaşması çerçevesinde 2050 yılında karbon emisyon oranı hedefine 10 yıl erken ulaşabileceği kaydedildi.
Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre, İklim değişikliği konusunda Paris Anlaşması’nı imzalayan ilk ülkelerden biri olan Çin, 2050 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını düşürme sözü vermişti. Bu hedef çerçevesinde çalışmalarını yürüten Çin, bu hedefe 10 yıl önce ulaşabilir.
FOSİL YAKIT ORANI %20’YE DÜŞÜRÜLECEK
ABD’deki Çin Nanjing Üniversitesi, Tsinghua Üniversitesi, Çin Bilimler Akademisi ve Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından hayata geçirilen simülasyona göre, Çin şehirlerinde karbon salımı ile ilgili önemli ilerlemeler sağlanmış durumda. Nature Sustainability dergisinde kapak makalesi olarak yayınlanan çalışmaya göre, Çin’deki karbon emisyonlarının Paris hedefinden yaklaşık 5-10 yıl önce 2021 ile 2025 arasında zirve yapması gerekiyor. Bu zirvenin ardından yapılan yatırımlar ve alınan önlemlerle karbon seviyesinde düşüş başlayacak. Simülasyonun ortaya çıkardığı sonuçlar ışığında çalışmalarını hızlandıracak olan Çin, enerji bileşimindeki fosil yakıt oranını yüzde 20’ye düşürecek ve ormanlık arazi büyüklüğünü de yüzde 20 oranında artıracak.
EMİSYONLAR VE GSYİH İLİŞKİSİ TERS YÖNLÜ
Araştırmacılar, 2000’den 2016’ya kadar 50 Çin kentindeki karbondioksit emisyonlarını inceledi ve kişi başına emisyon ile kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla (GDP) arasında yakın bir ilişki buldu. Araştırmaya göre 50 Çin şehri, Çin’in toplam karbon emisyonunun yaklaşık yüzde 35’ini ve ülke GSYİH’sının yüzde 51’ini oluşturuyor.
Nanjing Üniversitesi’nden Wang Haikun’a göre, araştırmanın önde gelen yazarlarından biri şehirlerde çeşitli karbondioksit emisyonları görünse de emisyonlar ve GSYİH arasındaki ilişki Çevresel Kuznets Eğrisi’ni izliyor. Eğri, ekonomik kalkınma büyümesi gerçekleştikçe, ülkenin belirli bir ortalama gelire ulaştığı belirli bir noktaya kadar çevrenin kötüleşeceği anlamına geliyor. Bu seviyeden sonra da çevre yatırımlarında artış yaşanıyor. Çalışma, birçok şehirde GSYH kişi başına yaklaşık 21 bin dolara ulaştığında karbon emisyonunun zirve yaptığını ortaya koyuyor.