1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Çevre Bakanlığı: 3 bin istasyon kapatılmayacak

Çevre Bakanlığı: 3 bin istasyon kapatılmayacak

Enerji Günlüğü - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, '3 bin istasyonun kapısına kilit vurulacak' iddiaları gerçeği yansıtmadığını açıkladı.Çevre...

Çevre Bakanlığı: 3 bin istasyon kapatılmayacak

Enerji Günlüğü - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, '3 bin istasyonun kapısına kilit vurulacak' iddiaları gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 31 Aralık 2016 tarihinden itibaren tüm egzoz emisyon ölçüm istasyonlarının Türk Akreditasyon Kurumu'ndan belge alarak faaliyet göstermek zorunda olduğu belirtilmiş ve bu uygulama ile "3 bin istasyonun kapısına kilit vurulacak" şeklindeki beyanlar ile ilgili bir açıklama yaptı.

Bakanlık konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bazı basın yayın organlarında, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci tarafından, "Egzoz Gazı Emisyon Kontrolü ile Benzin ve Motorin Kalitesi Yönetmeliği"nin 12. Maddesine göre 31 Aralık 2016 tarihinden itibaren tüm egzoz emisyon ölçüm istasyonlarının Türk Akreditasyon Kurumu'ndan belge alarak faaliyet göstermek zorunda olduğu belirtilmiş ve bu uygulama ile "3 bin istasyonun kapısına kilit vurulacak" şeklindeki beyanları yer almıştır. Söz konusu iddialar üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.Egzoz Gazı Emisyon Kontrolü ile Benzin ve Motorin Kalitesi Yönetmeliği Gereği motorlu taşıt sahipleri Egzoz Emisyon Ölçümlerini Bakanlıktan Egzoz Emisyon Ölçüm Yetki Belgesi almış olan istasyonlarda yaptırmak zorundadır.

Egzoz Emisyon Ölçümü yapacak olan istasyon işletmecileri TS 12047 Standardı gereği Yetkili Servis koşullarını veya TS EN ISO/IEC 17020 Standardı gereği muayene kuruluşu olma koşullarını sağladığına dair belgeyi Bakanlığımıza (İl Müdürlüğüne) ibraz etmesi durumunda yetkili kılınmaktadır.

Ancak egzoz ölçüm istasyonlarında yapılacak hizmetin içeriği dikkate alındığında sağlanması gereken esasların TS EN ISO/IEC 17020 Standardını içermesi ve söz konusu standart konusunda yetkilendirmenin Türk Akreditasyon Kurumu sorumluluğunda olması ve akreditasyon koşulu ile birlikte muayene hizmeti sunan kurumun bu süreçte çalışan personel dahil olmak üzere yapılan işin her aşamasının kayıt altına alınması sebebiyle ve işlerin takibi ile kalite kontrolü etkin olacağından gelişmiş ülkelerde uygulanan sistemin de aynı paralellikte olması sebebiyle söz konusu standart uygulamasına geçilmesi elzemdir. Bu sebeple Yetkili İstasyon İşletmelerinin söz konusu standart gerekliliklerine sahip olabilmesi için 4 yıllık bir süreç zaten yönetmelik ile tanımlanmıştır.

Ayrıca TS En ISO/IEC 17020 Standardına göre Türk Akreditasyon kurumundan alınacak olan akreditasyon belgesinin 31.12.2016 tarihinden önce alınarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne sunulması halinde de İl Müdürlüğünce gerekli incelemeler yapılarak değerlendirilmeye alınması söz konusu olabilmektedir.

Bahse konu standarda entegre olunması, ölçümlerde kullanılan cihaz ve ekipmanların doğru ölçtüğünü kontrol etmek amaçlı yapılması gereken kalibrasyon koşulunu getirmiştir. Bunun yanı sıra ölçümlerde çalışacak personelin yaptığı iş konusunda alınması gereken eğitimleri alarak yetkin olması gerekmektedir. Bahse konu standart gereklilikleri haberde belirtildiği üzere istasyonların kapatılması değil sunduğu hizmetin gereği olarak verilen Egzoz Emisyon Ölçüm Sonuçlarının kalite kontrol sürecinden geçtiğini göstermiş olacaktır. Ayrıca bahse konu yazıda belirtildiği üzere Ankara'daki mevcut istasyon sayısı 3000 adet olmayıp Türkiye genelinde toplamda 1600 adet civarındadır."