Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Doğalgaz Grubu Genel Müdürü Fuat Celepci, doğalgaz sektöründe rekabetin sağlanması için sadece yeni oyuncuların piyasaya katılmasının yetmediğini, ilave gaz kaynakları yaratmak gerektiğini söyledi.
Trakya ve Gaziantep bölgelerinde doğalgaz dağıtım hizmetleri sunan Zorlu Enerji bünyesindeki GAZDAŞ’ın 10’uncu faaliyet yılını tamamladığını hatırlattı. Bu süre içinde 5745 kilometrelik boru hattı döşeyerek 1 milyona yakın noktaya gaz ulaştırdıklarını anlatan Fuat Celepci, buna karşılık abone sayısının 500 bin olduğunu belirtti. Celepci, hizmete başlamalarının 20’inci yılında 1 milyon, lisans süresinin biteceği 2035 yılında ise 1.5 milyon abone sayısına ulaşmayı hedeflediklerini aktardı.
HAK ETTİĞİMİZ TARİFEYİ ALAMADIK AMA
Doğalgaz dağıtım şebekesi yatırımlarının finansmanının satış tarifelerine yansıtıldığını kaydeden Celepci, “Açık söylemek gerekirse bu zor sahalardaki mücadelemizin karşılığını hak edecek düzeyde bir tarife alamamış olmak bizi üzdü, mağdur etti. Ama bir şimdi bunlara takılmıyoruz, yolumuza devam ediyoruz. Sanayiciler, yerel yöneticiler, tüketicilerle iyi bir diyalogumuz var. 30 yılı doldurduğumuzda çok daha iyi bir noktada olacağız” dedi.
ZORLU GRUBU’NUN POZİTİF YAKLAŞIMI
Trakya ve Gaziantep doğalgaz dağıtım bölgelerinin yatırım yükümlülüğünü en üst düzeyde gerçekleştirmiş iki bölge olduğunu kaydeden Celepci, bunun arkasında Zorlu Grubu’nun üstlendiği sorumluluğu yerine getirme yaklaşımının bulunduğunu vurguladı. Celepci, “Zorlu Holding yönetimi, vatandaşın memnuniyetsizliğine yol açmadan, masraftan kaçınmadan en ücra noktalara kadar doğalgaz götürülmesi konusunda bizi talimatlandırdı. Tüm bu çalışmaların tarife olarak dönmese bile itibar olarak geri döndüğünü biliyoruz. Sağolsun EPDK’daki arkadaşlar da bu konuda ilgi ve alakalarını eksik etmiyorlar. Hem gıyabımızda hem yüzümüze bu memnuniyeti gösteriyorlar” diye konuştu.
LİSANS ALANIMIZI GENİŞLETTİK
Fuat Celepci, GAZDAŞ’ın Trakya’da daha fazla noktaya gaz götürmek için EPDK’ya yaptığı başvurular sonucunda Malkara, Şarköy, Kumbağ, Saray gibi yerlerin de lisans kapsamına dahil edildiğini söyledi. Vatandaştan ve yerel idarelerden gaz ulaştırılması yönünde talepler geldiğini kaydeden Celepci, “Hiçbir talebi geri çevirmedik. Bazen bu hizmeti yapıyor olmanın mutluluğu başka bir şeyle ölçülemeyecek kadar değerli. Bunu bütün ilçelerimize, her yere götüreceğiz. Artık maliyeti tartışmıyoruz. Zorlu’nun şöyle bir anlayışı var. Bu sorumluluğu yerine getireceğiz. Bu harcamalar yapıldı. Açıkçası, karşılığı olmasa bile bu hizmet 30 yıl daha devam ettirilecek” ifadelerini kullandı.
ABONE ORANI ARTTIKÇA GAZ UCUZLAYACAK
Türkiye’de son beş ile daha gaz götürülmesi için ihale açılacağını hatırlatan Fuat Celepci, “Ancak Trakya ve Gaziantep bölgeleriyle yetinmeyi düşünüyoruz. Daha fazlasına girmek niyetinde değiliz. İki bölgede de her köşeye gaz boru hattı çektik. Trakya’da 500 bin noktaya gaz ulaştırdık ama bunların 250 binini abone yapabilmiş durumdayız. Gaziantep’te de durum böyle. Abone sayısının artmasını isteriz. Çünkü bu sayede tarifeler de aşağıya düşecek. Bu yüzden elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.”
RUSYA İLE İLİŞKİLER DÜZELECEK
Fuat Celepci, Suriye sınırını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından iki ülke arasında ortaya çıkan krizin yavaş yavaş ortadan kalkacağını belirtti. Bu çerçevede doğalgaz fiyatının indirilmesini talep eden Türkiye’nin açtığı tahkim davasının da çözülmesini beklediğini ifade eden Fuat Celepci şunları söyledi: “Tahkim olayında tarafların belli bir noktada meseleyi masa başında çözeceğine inanıyorum. Rusya’nın bu krizi sürdürmek istediğini düşünmüyorum. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in açıklamasından sonra Gazprom CEO’su Medvedev’in de meseleyi masa başında çözelim diye bir açıklaması oldu. Hükümetler veya liderler arasında bunun bir şekilde çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz. Gazımızın yüzde 55’ini Rusya’dan alıyoruz. Gazprom’un Almanya’dan sonra en büyük müşterisiyiz. O yüzden bu iş daha fazla uzamayacaktır. Ruslar’ın, BOTAŞ’ın tahkim başvurusunu geri çekmesinin önünü açacak adımlar atabileceklerini düşünüyorum. Hükümetler arasında uçak krizinden kaynaklanan problem tatlıya bağlanırsa diğer kısımların kolaylıkla çözüleceğine inanıyorum.”
GAZ FİYATINI DAĞITICI BELİRLEMİYOR
Dağıtım şirketlerinin doğalgazın fiyatlamasında hiçbir etkisi bulunmadığını kaydeden Fuat Celepci, “İster BOTAŞ’tan alalım ister başka bir tedarikçiden, maliyeti olduğu gibi vatandaşa yansıtıyoruz. Biz sadece taşımış olduğumuz birim gaz bedelinin üzerine EPDK’nın belirlediği taşıma tarifesini, sistem kullanım bedelini koyuyoruz. Şu anda BOTAŞ serbest tüketiciye 782 TL’ye satıyor. Bize de (şu fiyattan satacaksın) diyor, biz de belirlenmiş bedeli üzerine koyup teslim ediyoruz gazı” dedi.
REKABETTE ÖKSÜZ KALDIK
Doğalgazda tüketici fiyatlarının düşürülmesini sağlayacak rekabetçi bir piyasa oluşturulamadığını ifade eden Fuat Celepci, “Elektrik piyasası gaz sektöründen koptu, gidiyor. Biz biraz öksüz kaldık” dedi. Mevzuatın BOTAŞ’ın alım kontratlarının bulunduğu ülkelerden ithalatı yasakladığını hatırlatan Celepci, “Başka kaynaktan getirecekseniz de izin almanız gerekiyor. Aslında bu kısıtlamanın sebebi, BOTAŞ’ın elindeki kontratları özel sektör devredecek olmasıydı. Oysa BOTAŞ bunların hepsini devretmedi. Yakın dönemde devretmeyecektir de. Ancak mevcut kontratların süreleri bitince onları yenilemeyebilir” diye konuştu.
FİYATI DÜŞÜRMEK İÇİN EK GAZ LAZIM
Yeni oyuncular girse de sistemde ilave bir gaz arzı yaratılmayınca rekabet yaratılamadığını vurgulayan Celepci şöyle dedi:
“Sonuçta BOTAŞ’ın fiyatı piyasada referans fiyatı olarak kullanılıyor. Oysa sisteme yeni oyuncular sokulup BOTAŞ’ın da rekabete girmesi lazım. Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) devreye girmesiyle birlikte hızlanacağı söyleniyor ama hala BOTAŞ’ın fiyatı istediğinde indirip istediğinde artırmasıyla dışarıdan ilave gaz getireceklere bir sinyal veriyorsunuz. Halbuki fiyatların arz ve talebe bağlı belirlenmesi, gaz fiyatlarının düşmesini, tüketicinin de bundan faydalanmasını sağlayacak. Gazın ucuzlaması için yeni kaynakların devreye girmesi gerekiyor. Aksi takdirde fiyatların düşmesi için mevcut oyuncular üzerinde nasıl baskı oluşturabileceksiniz? Aynı gazı getirmeye devam ettiğiniz için yeni gaz oyuncuları girdiği halde rekabet oluşmuyor.”
Mehmet KARA