Enerji Günlüğü - ELDER Başkanı Serhat Çeçen, elektrik dağıtım sektörü olarak bu yıl içinde teknolojiye 250 milyon lira ve Ar-Ge çalışmalarına da 316 milyon lira yatırım yapacaklarını kaydetti.
Elektrik Dağıtım sektörünün 12. Sektör Toplantısı’nın açılışında konuşan ELDER Başkanı Serhat Çeçen, elektrik sektörünün sadece ekonomik faaliyetlerin ve büyümenin lokomotifi olmadığını, aynı zamanda refah seviyesini de belirleyen ana unsurlardan biri olduğunu belirterek, bu refahı artırmanın yolunun yatırımlardan, kaliteli ve sürekli enerji ihtiyacını karşılamaktan geçtiğini ifade etti. Gerçekleştirdikleri her kuruş yatırımın, hayata geçirdikleri her bir uygulamanın temel amacının vatandaşlara sundukları hizmetin kalitesini artırmak ve memnuniyet seviyelerini en yükseğe taşımak olduğunu kaydeden Çeçen, “Bildiğiniz üzere elektrik dağıtım sektörü olarak 2016-2020 yıllarını kapsayan 3. Tarife Dönemi için yaklaşık 28,5 milyar TL’lik bir yatırım taahhüdümüz var. Bunun 2016 yılında 7 milyar Türk Lirasını, 2017’de 7.7 milyar Türk Lirasını ve 2018 ‘de ise 5.2 milyar Türk Lirası olmak üzere 20 milyar Türk lirasını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Ayrıca 250 milyon Türk Lirası teknoloji yatırımları ve 316 milyon Türk Lirası Ar-Ge yatırımlarımızı da bu yıl içinde tamamlayacağız” dedi.
HEDEF ŞEBEKE ALTYAPISINI YENİLEMEK
Önümüzdeki dönemde, sektör olarak önceliklerinin yaşı 30’u aşkın şebeke alt yapısını yenilemek olduğunu vurgulayan Çeçen, son 3 yılda gerçekleştirdikleri toplam 20 milyar Türk Lirası yatırımın yüzde 80’inin zaten doğrudan şebeke yatırımı olduğunu ifade etti. Çeçen, “Özelleştirme öncesinde yüzde 25 seviyesinde olan kayıp kaçak oranını yüzde 11,8’e kadar geriletmeyi başardık. Sadece son 3 yılda elde edilen iyileşme 4 puandır” dedi.
SEKTÖRÜN EN ÖNEMLİ DEĞERİ İNSAN
Sektörün en önemli değerinin insan olduğunu bir kere daha vurgulamak istediğini kaydeden Çeçen, ELDER olarak dağıtım sektörü iş güvenliği konusunda önemli bir adım attıklarını söyledi. Çeçen, “Bu çerçevede Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası desteği ile "sıfır ölümlü iş kazası" hedefine ulaşmak için yeni bir yol haritası belirliyoruz. Yine ELDER olarak sektörümüzde geleceğin en önemli konularından birisi olan depolama ile ilgili olarak Kimyasal Enerji Depolama Projesi’ni (KEDEP) yürütüyoruz. Proje, EPDK’nın Ar-Ge desteğiyle sürdürülen projede ELDER koordinatörlüğünde 6 elektrik dağıtım şirketi ile birlikte çalışıyor.
Sektörümüzün bir diğer önemli başlığı enerji verimliliği. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında dağıtım şirketlerimize önemli roller biçildi. Bu kapsamda Bakanlığımızın ve EPDK desteği ile enerji verimliliği projesi HASAT başlatıldı” dedi.
YENİ BİR GELİR MODELİ VE YAKLAŞIMI BEKLENTİMİZ VAR
Çeçen, kısa bir süre sonra EPDK ile 4. Tarife Dönemi hazırlık çalışmalarına başlayacaklarını belirterek, “Bu çalışmalarda biz dağıtım şirketleri için, finansal sürdürülebilirliği sağlayacak, etkinliği ve performansı teşvik edecek, maliyetler ve getiriler açısından piyasa koşulları ile genel ekonomik konjonktürün realitesini yansıtacak, tüm maliyet unsurlarını kapsayıcı, geleceğe dönük vizyonumuzu destekleyecek bir gelir modelinin ve yaklaşımının oluşturulmasına yönelik, zorunluluklardan kaynaklı beklentilerimiz olduğu hususunu dile getirmek istiyorum” ifadesini kullandı.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Afyonkarahisar