1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. ÇATIDER: 8 milyon çatı yalıtımsız

ÇATIDER: 8 milyon çatı yalıtımsız

Enerji Günlüğü - Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, Türkiye’deki 8 milyon çatının yalıtımsız...

ÇATIDER: 8 milyon çatı yalıtımsız

Enerji Günlüğü - Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, Türkiye’deki 8 milyon çatının yalıtımsız olduğunu söyledi. Yalıtımsız çatıdan kaynaklanan enerji kaybının yüzde 30 olduğuna dikkat çeken Yavuz, çatı yalıtımının zorunlu olması gerektiğini de dile getirdi.

Isınan hava yükseldiği için binaların en çok çatılardan enerji kaybettiğini belirten ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, “Binalardaki çatı yalıtımı en az cephe yalıtımı kadar önemli. Hatta cephe yalıtımlarının tam anlamıyla performans sağlayabilmesi ancak çatıların yalıtımlı olmasına bağlı. Yalıtımı olmayan çatılar, binaların kat adetlerine bağlı olarak ortalama yüzde 20 ila yüzde 30 aralığında bazen de daha fazla enerji israfına neden olur. Bunun sonucu da daha çok yakıt ve elektrik harcaması ile zarar gören, tüketilen bir çevre… Üstelik enerji israfı sadece dünyamıza değil bütçemize de zarar veriyor.” şeklinde konuştu.

ÇATI YALITIMI ZORUNLU OLMALI!

Türkiye’de yaklaşık 9 milyon bina stoğu bulunduğunu ve bu binalardan 8 milyonunun çatı ve cephe yalıtımının olmadığını ya da yetersiz olduğunu belirten ÇATIDER Başkanı Nazım Yavuz, “Enerji Verimliliği Kanunu ve Enerji Kimlik Belgesi çatı sektörü için olumlu gelişmeler. Fakat çatı yalıtımının öneminin de çok iyi anlatılması, bilinçlenme sağlanması, yasa ve yönetmeliklerde çatı yalıtımının zorunlu olması gerekiyor. Uygulamalar ve ürünler firmaların inisiyatifine bırakılmamalı, bu konularla ilgili belirli standartlar ve yükümlülükler getirilmeli. Ayrıca yalıtım sadece ısı yalıtımı olarak düşünülmemeli. Çatılara uygulanacak su ve ses yalıtımı da yaşadığımız çevrenin kalitesini arttırıyor.” dedi.

ÇATILARDA ÇEVREYE DOST ÇATI KAPLAMA ÜRÜNLERİ KULLANILMALI

Çatılarda çevre dostu kaplama ürünleri kullanılmasının çok önemli olduğunu ifade eden Yavuz, bu malzemelerin hammaddeleri, üretim şekil ve teknikleri, yaşam döngüsü analizleri, kullanım ömrü, tabiatta yok olma süreleri ve sökümden sonra çevreye olan etkilerine dikkat etmek gerektiğini söyledi. Tüketicilerin ürünleri bu kadar detaylı araştırmasının zor olduğunu da dile getiren Yavuz, bu yüzden çevre dostu ürünleri olan firmaların tercih edilmesi gerektiğine değindi. Yavuz, ÇATIDER üyelerinin bu konuda çok hassas olduklarını ve ürünlerinin çevre dostu olduğunu vurguladı.

ÇEVRECİ YALITIM ÜRÜNÜNÜN TÜRKİYE’DEKİ PATENTİNİ ALMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Yavuz, ÇATIDER olarak Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında yürütülen bir ürün geliştirme projesi olan NUROOF Araştırma Geliştirme Projesi’nde ortak olarak yer aldıklarını anlattı. 2010 yılında yeni yaratıcı kaplama ürünlerinin geliştirilmesi konusundaki AR-GE çalışmalarını desteklemek amacıyla başlatılan ve Avrupa’daki üç çatı derneği, bir üniversite ve on araştırmacı ortak ile birlikte yürütülen NUROOF Projesi’nin yakın zamanda tamamlandığını söyleyen Yavuz, geliştirilen yalıtım ürününün Türkiye’deki patentinin ÇATIDER adına alınması için çalışmaların devam ettiğini açıkladı