Enerji Günlüğü - Brent petrol bu sabah kiritik 30 seviyelerinin altında fiyatlamalar görerek, 29.70 seviyesine kadar geri çekildi.
Petrol fiyatlarında yaşanan büyük düşüş ekonomisi petrole bağlı üretici ülke ekonomilerini zora soktu. Temmuz 2014'ten bu yana yaşanan süreçte petrol fiyatları 12 yılın dibini gördü. Brent petrol bu sabah kiritik 30 seviyelerinin altında fiyatlamalar görerek, 29.70 seviyesine kadar geri çekildi.
PETROL FİYATLARI DAHA DA GERİLEYEBİLİR
Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Aysun Göksu, bu seviyelerin daha da aşağı gidebileceğini kaydetti. Göksu, "Çin tarafından zayıf ekonomik verilerin gelmeye devam etmesi ve Çin borsalarında yaşanan dalgalanmaların yarattığı etkiyle küresel piyasalarda volatilite artarken petrol fiyatlarında da sert geri çekilmelerin yaşandığını görüyoruz. Çin merkezli küresel büyüme endişeleri emtia fiyatlarında aşağı yönlü baskıyı artırırken petrol fiyatlarındaki kaybın derinleşmesine neden oluyor. Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de ekonomik yavaşlamaya paralel olarak petrol talebinin azalacağı yönündeki endişelerle petrolün yılbaşından bu yana kayıpların yüzde 20'ye ulaştığını görüyoruz. Ek olarak doların küresel çapta değer kazanması ve küresel arz fazlası probleminin de etkisiyle brent petrolde 29.70 seviyelerine dek süren geri çekilmelere şahit olduk. ABD haftalık ham petrol stoklarının bir önceki haftaya kıyasla artış kaydetmesi de düşüşleri destekler nitelikte. Ayrıca birkaç gün içinde İran'a uygulanan yaptırımlarının bazılarının kalkabileceği beklentileri de baskıyı artırmaktadır. Teknik olarak 32-33 dolar seviyeleri üzerinde kalıcı fiyatlamalar görmediğimiz sürece petrolde yükseliş hareketleri sınırlı kalabilir ve aşağı yönlü eğilim devam edebilir. Bu noktada kritik 30 Dolar seviyesi altında kapanışlar görülmesinin düşüşlerin devam edebilmesi için kilit bir role sahip olduğu söylenebilir. Böyle bir durumda alt tarafta 23.30 - 25.60 destek bölgesine dek süren gevşemeler görülmesi sürpriz sayılmamalı. Stratejik önemi oldukça fazla olan petrol fiyatlarında toparlanmaların beklenenden daha uzun bir süre alabileceğini, talep tarafındaki zayıf seyir devam ettiği müddetçe geri çekilmelerin etkisini yitirmeyeceğini düşünüyoruz." diye konuştu.