Enerji Günlüğü - Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum’da kuracağı Biyometanizasyon Tesisi ile günde 90 ton biyobozunur atığı elektriğe çevirecek.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Bodrum İlçesi, Çamarası Mahallesi Mevkiinde kurulacak Bodrum Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne kabulü yapılan atıklar içerisinde yer alan biyobozunur atıkların değerlendirilmesi için harekete geçti. Belediye, yaklaşık 861 bin metrekarelik orman vasıflı arazide yer alan tesis sahası içerisine 90 ton/gün kapasiteli “Biyometanizasyon Tesisi” kurmayı planlanıyor.
PROJENİN DEĞERİ YAKLAŞIK 28 MİLYON TL
Yaklaşık 28 milyon lira değerindeki proje kapsamında kurulacak olan Bodrum Biyometanizasyon Tesisi’nin ömrü 29 yıl olarak planlandı. Tesiste anaerobik fermantasyon yöntemi kullanılacak. Gaz temizleme ünitesinden gelen metan gazının içten yanmalı gaz motorlarında yakılmasıyla bu motorlardaki mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirmek suretiyle elektrik üretilecek.
Enerji üretim santrali sahasında oluşabilecek arıza, bakım, onarım durumlarında, üretilen metan gazı fazlası santral sahasında bulunan flare (yakma bacası) ünitesine yönlendirilecek ve yakılarak bertarafı sağlanacak.
KOMPOST ÜRÜN DE ELDE EDİLECEK
Tesise karışık gelen atıklar, Bodrum Entegtre Katı Atık Bertaraf Tesisi kapsamında kurulması planlanan Mekanik Ayırma Tesisinde ayrıştırmaya tabii tutulacak. Ayrıştırma sonucunda elde edilen biyobozunur atıkların bir kısmı Bodrum Biyometanizasyon Tesisine yönlendirilecek. Biyobozunur atıkların bir kısmı ise Kompost Tesisi’ne gönderilerek kompost ürüne çevrilerek satılacak ve/veya peyzaj çalışmalarında kullanılacak. Kompostlaşamayan bakiye atık ise inert atık ile birlikte II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi’nde depolama suretiyle bertaraf edilecek.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü