Enerji Günlüğü - Tıbbi amaçlı radyoizotopların beş büyük üreticisinden ve distribütöründen biri olan Belçika, tıbbi amaçlı radyoizotopların üretilmesinden kaynaklanan yüksek oranda radyoaktif kalıntıları geri dönüştürecek.
Belçika Nükleer Araştırma Merkezi (SCK) ve Ulusal Radyoaktif Elementler Enstitüsü (IRE), radyoaktif tıbbi atıkları geri dönüştürmek için birlikte çalışacaklarını ve uranyum geri dönüştürme merkezi kuracaklarını açıkladı. SCK ve IRE yapacakları işbirliği ile tıbbi amaçlı radyoizotopların üretilmesinden kaynaklanan yüksek oranda radyoaktif kalıntıların geri dönüşümü için bir proje geliştirecekler.
Recumo adı verilen bu proje ile kimyasal işlem tarafından geride bırakılan kalıntılar, hala geri kazanılabilecek birkaç madde içerir. Bu artıklar IRE'nin Fleurus bölgesindeki tesisinde özel tanklarda saklanıyor. Ancak bu yılın sonuna kadar bu tesisteki depolama kapasitesi dolacak ve yeni tanklar getirilecek. SCK-CEN ve IRE bu kalıntıları "en sıkı güvenlik ve nükleer güvenlik standartlarına uygun olarak" işlemden geçirecekler. Kalıntılar düşük zenginleştirilmiş uranyum ile seyreltilecek ve daha sonra yeniden kullanılabilecek düşük zenginleştirilmiş yüksek kaliteli bir madde elde etmek için SCK-CEN tarafından saflaştırılacak.
ASKERİ KULLANIM RİSKİ ORTADAN KALKACAK
Belçika Nükleer Araştırma Merkezi (SCK) Genel Müdürü Eric van Walle, “SCK ve IRE, tıbbi taramalar için kullanılan ve tümörleri tespit etmek ve tedavi etmek için radyoizotoplar, nükleer partiküller üretir. Ancak, izotopları ayırmak kullanılan için oldukça zenginleştirilmiş uranyum ve atıkları oluşuyor. Anlaşma sonucunda, IRE ve SCK açtıkları tesise atıkları götürerek, düşük oranda zenginleştirilmiş uranyumla seyreltecek. Bu sayede askeri kullanım riski de ortadan kalkmış olacak” açıklamasında bulundu.
Belçika hükumeti, tesisinin inşası için yaklaşık 20 milyon Euro, operasyon için yıllık 8,1 milyon Euro destek sağlayacak. Hükumet Recumo projesine, 2022 yılına kadar toplam 255 milyon euroya (1 milyar 576 milyon TL) finans ayırıyor.