Enerji Günlüğü - Elektrik Depolama ve Elektrikli Araç Sanayicileri Derneği Başkanı Şahin Bayram, Türkiye'nin erken davranabildiği takdirde enerji depolama alanında lider ülkelerden biri haline gelebileceğini söyledi.
Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) ve ELTEMTEK tarafından düzenlenen Yenilenebilir Enerji Depolama ve Elektrikli Araç Teknolojileri Çalıştayı İstanbul’da gerçekleştirildi. Point Hotel’deki etkinlik kapsamında Enerji Uzmanı Özgür Gürbüz moderatörlüğünde Yenilenebilir Enerji Depolama Çalıştayı’nın öne çıkan konu başlıkları ulaşım, elektrik depolama, finans, mevzuat, şebeke, eğitim ve AR-GE çalışmaları oldu.
TELEMCİOĞLU: DEPOLAMA KONUTLAR İÇİN ÖNEMLİ
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu, depolamanın konutlarda güneş enerjisi kullanmanın en önemli parçası olacağını vurguladı. Telemcioğlu, “Türkiye ve dünyada depolamadaki gelişmeler güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşmasına katkı sağlayacak. Güneş enerjisinde sürekliliği sağlamak için depolama şart. Depolama alanında yapılacak her yenilik güneş için olumlu” dedi. Çalıştayın ortak düzenleyicisi ELTEMTEK adına sözü alan Yaşar Öztürk de güneş enerjisi sektörünün gelişmesi adına verilen her çabaya destek vermeye devam edeceklerini belirtti.
YEKA İHALELERİNDE DEPOLAMA OLACAK
Çalıştaya kamu adına katılım gösteren Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Yeni Teknolojiler Daire Başkanı Fatih Öztürk, yeni YEKA projelerinde depolamaya yer vermeyi düşündüklerini açıkladı. Öztürk, güneş enerjisinde depolamanın geleceğe ışık tutacağını belirterek, sektör paydaşlarını bir araya getiren ELTEMTEK ve GÜNDER’e teşekkür etti.
TÜRKİYE LİDERLİĞE OYNAYABİLİR
Elektrik Depolama ve Elektrikli Araç Sanayicileri Derneği Başkanı Şahin Bayram da dünyada Yenilebilir Enerji ve Depolama başlıklı bir sunum yaptı. Enerji sektörünün en yeni konularından birinin enerjiyi doğru depolayabilmek olduğunu anlatan Bayram, Türkiye’nin enerji depolama sistemlerinde birçok dünya ülkesinin çok önünde yer aldığını belirtti. Bayram, enerji zamana ve doğaya uyumlu bir şekilde depolanabildiği takdirde Türkiye’nin bu alanda dünyanın lider ülkelerinden biri haline gelebileceğini vurguladı.
ŞAPCİYAN: BİZ DE VARIZ
Dünyanın birçok yerinde hizmet veren kablo ve bağlantı ekipmanları firması Staubli’yi temsilen konuşan Artun Şapciyan ise depolama alanına yeni girdiklerini ancak çok kısa zamanda önemli oyunculardan biri olmak istediklerini söyledi. İki ayrı oturum şeklinde yapılan çalıştayda, YEGEM’den Niyazi Akgül de enerji depolama çeşitleri hakkında bilgiler verdi.
2. ÇALIŞTAY EYLÜL 2018’DE
Çalıştayda ayrıca; bilgi alışverişinin interaktif gerçekleşmesi adına çalışma grupları oluşturuldu. Şebekeler, AR-GE, mevzuat, finans ve ulaşım alanlarında görüş ve teklifler hazırlayan çalışma grupları diğer gruplarla önerilerini paylaştı. Eylül ayında ikincisi gerçekleşecek çalıştay ile depolama konusundaki rapora son şekli verilerek rapor, sektörle ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla paylaşılacak.