Enerji Günlüğü - Almanya merkezli IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali insan faktörünün önemine vurgu yaparak gençlerin güneş enerjisinden de ekmek parası kazanabileceklerini söyledi.
Üniversitelerin bilim ve teknoloji günlerine konuk olan IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, şahsi olarak başlattığı ve IBC SOLAR Almanya yönetimi de desteklediği proje ile Üniversiteli gençlere güneş enerjisinin de bir iş imkanı olduğunu ve daha yaşanabilir bir gelecek için de katkıda bulunabileceklerini anlatıyor.
Hayri Bali, gençlerden umutlu olduğunu belirterek, "Bütün çocukların gelecekle, sürdürülebilir enerji ve çevreyle ilgili kaygıları var. Ne iş yapacaklarını, nasıl iş bulacaklarını bilmiyorlar. Umarım ki biz onlara GES'in de bir iş imkânı olduğunu, bundan ekmek parası kazanabilecekleri gibi, daha yaşanabilir bir gelecek için de katkıda bulunabileceklerini anlatabilmişizdir." dedi.
Kocaeli Üniversitesi'nden Düzce'ye, Kütahya Dumlupınar'dan Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne, Konya'ya kadar Türkiye'nin dört bir yanında 21 üniversitede 3 binden fazla gençle bir araya gelen Hayri Bali, insan faktörüne verdiği önemi her zaman vurgulayarak, üniversite ziyaretlerinin amacını şöyle açıklıyor: "Tecrübeleri paylaşmak önemlidir. Biz, Konya'da MEDAŞ için kurduğumuz güneş enerjisi tesisiyle bu konuda çok ciddi tecrübe kazandık, kazanmaya da devam ediyoruz. Düşündük ki, öğrendiklerimizi geleceğin mühendisleriyle, mimarlarıyla paylaşalım, onlara, önlerinde böyle bir seçenek olduğunu da detaylarıyla anlatalım."
ÜNİVERSİTELERDEN BAŞLAMAK GEREKİYOR
IBC SOLAR Almanya yönetimi de, Hayri Bali'nin şahsi olarak başlattığı bu projeye destek verdi: "Projeden bahsettiğimde çok doğru bir yolda ilerlediğimizi söylediler. Zira onlar da farkındalar ki, bir ülkede bu işin oturması ve sürdürülebilir olması için üniversitelerden başlamak gerekiyor."
KONUŞMASI GEREKEN GENÇLER
Hayri Bali, Türkiye'nin enerji sorununun konuşarak çözülebileceğini vurguluyor. Konuşması gerekenin de gençler olduğunu söylüyor: "Bir meclisin oluşturulması gerekiyor. Özellikle gençlerin 'Türkiye'nin bir enerji problemi var ve biz buna çözüm bulacağız' demesi lazım. Bu enerji sorununa alternatif çözümlerden birisi de GES. İşte bizim amacımız gençlere bu alternatifi anlatmak oldu. Onlarda bu bilinci oluşturabildiysek, önlerinde bir yol olabildiysek ne mutlu bize."
Deneyimlerini, bilgilerini paylaşırken, gelecekte bu işi yapmak isteyen 100'ün üzerinde gençle tanıştıklarını belirten Bali, "Hepsinin bilgileri bizde… Yarın öbür gün yeni bir tesis kuracağımız vakit bu genç arkadaşları yanımıza çağıracağız. 'Gel, tesiste bizimle beraber çalış, bu işi gör, anla, stajını yap' diyeceğiz. Biz bu işi en doğru şekilde yapıyoruz. Gençlere de bu işi doğrularıyla öğretmek istiyoruz." dedi.
Hayri Bali, ticari olarak para kazanmanın elbette önemli olduğunu söylüyor ama esas olanın GES konusunda bilgili, bilinçli, tecrübeli elemanlar yetiştirmek olduğunu vurguluyor.
Almanya merkezli IBC SOLAR, bundan 4 yıl önce Türkiye ofisini açtı. IBC SOLAR Türkiye, ilk iş olarak MEDAŞ için Konya'da 200 kWp gücünde ve referans kabul edilen santrali kurdu. Yaklaşık 2 yıldır elektrik üreten tesisi bu güne kadar pek çok üniversite öğrencisi ziyaret etti. IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri BALİ ise hem üniversite öğrencilerinin tesis ziyaretinde onlara eşlik etti hem de Türkiye genelinde 21 üniversiteyi dolaştı, gençlere tesisi ve güneş enerjisinin önemini anlattı.
Kaynak: elektrikhaber.com / Mustafa Fazlıoğlu