Enerji Günlüğü- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "BAE ile geldiğimiz son noktadan sonra; hem Çinli, hem de Katarlı ve üçüncü bir ülke ile de çalışmalarımız devam ediyor. Gizlilik anlaşması yaptığımız ülkeler var.” dedi.
Boğaziçi Enerji Kulübü tarafından düzenlenen "Bölgesel Oyun Değiştiriciler" konulu toplantıda soruları yanıtlayan Bakan Yıldız, Afşin Elbistan Projesi ile gelinen son nokta ile ilgili de şunları kaydetti;
"BAE ile geldiğimiz son noktadan sonra; hem Çinli, hem de Katarlı ve üçüncü bir ülke ile de çalışmalarımız devam ediyor. Gizlilik anlaşması yaptığımız ülkeler var. Bu anlaşmayı yapmadan çalıştığımız ülkeler var. O potansiyelin muhakkak değerlendirilmesi lazım. Şunu da itiraf etmeliyim ki, 14-15 ay BAE ile geldiğimiz son noktada bütün hazırlıklarımız tamamlanmıştı, her türlü anlaşmalar yapılmıştı, Sayın Emir'in aldığı bir onay kararı olmasına rağmen şu an durduruluyor. Biz tabii ki de B çözümü, C çözümü gibi bir çok şıkkı bir arada yürütmek zorundayız. Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Özellikle soğuk hava şartlarında doğalgaza ihtiyaç olan bir dönemde bulunuyoruz. Bizim öngörülebilir bir sıkıntımız yok. Ancak kendimize bahar muamelesi yapmamalıyız, şu anda kış ayındayız. 1 milyon 100 bin kilometre iletim ve dağıtım hattı olan Türkiye'de zaman zaman işletme aksaklıkları olabiliyor. Şimdi ben görüyorum; 'Acaba bir sıkıntı mı olacak? Keşke sıkıntı olsa, üzerinden biraz yazsak çizsek' diyen arkadaşlarımı görüyorum. Bunu çok doğru bir yaklaşım olarak görmem. Eğer Londra'da Heathrow Havaalanı'nda 130 bin kişi elektriksiz kalıyor, orası 7 saat elektriksiz kalabiliyorsa, Moskova'da 12 milyon kişi soğuk hava koşullarında elektriksiz kalabiliyorsa, Manhattan'da metrolar 9 saat çalışamayabiliyorsa, bunların her birisinin işletmeye dönük aksaklıklar olabileceğini söylememiz lazım. Bunu neden söylüyorum, yerli kaynaklarımızı harekete geçirebilirsek, bu tür aksaklıkları daha az yaşarız.
“NÜKLEER SANTRALLER İLE 7,2 MİLYAR DOLAR DAHA AZ DOĞALGAZ ALACAĞIZ”
Bakan Yıldız ayrıca, “Bazı arkadaşların beğenmediği rüzgar Türkiye'de yıllık 600 milyon dolarlık daha az doğalgaz ithalatına sebep oldu şu anda. 2013 yılında 600 milyon dolarlık daha az doğalgaz ithal ediyoruz. Bunların nükleer santralleri kurduğumuz zaman 7,2 milyar dolarlık yıllık daha az doğalgaz alacağız.”
“RUSYA, ÇİN VE ABD İLE DAHA FAZLA İŞ YAPILMASI DOĞRU”
Nükleer santral yapmanın sadece ekonomik bir proje olmadığını, aynı zamanda stratejik bir proje olduğunu, enerjinin siyasi ilişkileri düzenleyen önemli bir moderatör olduğuna inandıklarını belirten Yıldız, Rusya ile, Çin ile ilişkileri daha üst düzeye çıkarmalarının, ABD ile çok daha fazla iş yapmanın doğru olduğuna inandıklarını dile getirdi. Yıldız, "Eğer böyle olmasaydı Rusya 1,5 milyon tonluk tavuk ithalatının 1,2 milyon tonunu Amerika'dan yapmazdı" ifadelerini kullandı.