1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Bahar: Enerji sektörü sıfır emisyonlu enerji tedariki için çalışmalı

Bahar: Enerji sektörü sıfır emisyonlu enerji tedariki için çalışmalı

Enerji Günlüğü – EŞARJ Yönetim Kurulu Üyesi Cem Bahar elektrikli araçlara enerji sağlayacak enerji sektörünün dönüşüm geçirerek sıfır emisyonlu...

Bahar: Enerji sektörü sıfır emisyonlu enerji tedariki için çalışmalı

Enerji Günlüğü – EŞARJ Yönetim Kurulu Üyesi Cem Bahar elektrikli araçlara enerji sağlayacak enerji sektörünün dönüşüm geçirerek sıfır emisyonlu enerji tedarik etmesi gerektiğinin altını çizdi.

ICCI 2018, 24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nda Elektrikli Araçlarda Mobilite, Türkiye ve Dünyadaki Durumu ile Geleceğe Yönelik Projeksiyonlar adlı bir sunum gerçekleştiren EŞARJ Yönetim Kurulu Üyesi Cem Bahar elektrikli araçların giderek yaygınlaşacağını, otomobil sektörünün sıfır emisyonlu motorlar üreterek kendi üzerine düşen görevi yaptığını söyledi. Bahar, “Enerji sektörü de kendi üzerine düşen görevi yapmalı ve sıfır emisyonlu enerji tedariki konusunda dönüşüm sağlamalı” diye konuştu.  

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR 3 SEKTÖRÜ DÖNÜŞTÜRÜYOR

Elektrikli araçların dünyadaki mega dalgalardan bir tanesi olduğunu ve mega dalgaların en az 50 senelik bir ömrü olduğunu ifade eden Cem Bahar, bunun birçok sektörü değiştirdiğini söyledi. Bahar, “Elektrikli araçların aksine içten yanmalı araçlarda verimlilik sadece yüzde 15 civarında ve korkunç şekilde bir kayıp var. Ayrıca içten yanmalı araçlar büyük miktarda emisyon salımı yapıyor ve ciddi yakıt maliyetleri ortaya çıkıyor. Norveç elektrikli araç kullanımı pazar payında dünyada lider ve 2017’de elektrikli araçların pazar payı yüzde 50’yi geçmiş durumda. Çin ise toplam elektrikli araç sayısı bakımından pazar lideri. Çin’de tüm araç üreticilerine kota koydular. Üreticiler ürettikleri araçların yüzde 8’ini hibrid olarak üretmek zorundalar ve bu oran her sene yüzde 2 arttırılacak ve yüzde 100’ü bulma planlarını oluşturacaklar” dedi. Boğaziçi Üniversitesi tarafından 600 denek üzerinde yapılan araştırmaya da değinen Bahar, Türkiye’de insanların yüzde 80’inin hiç bilgileri olmasa dahi elektrikli araç almaya istekli olduklarını söyledi. Bahar elektrikli araçların, otomotiv, enerji ve akaryakıt sektörlerinde değişimlere sebep olduğunu dile getirdi.

ARAÇLARIN ŞEBEKEYE ETKİSİ LOKAL OLACAK

Elektrikli araçların artış gösterdiğinde şebekeye etkisinin büyük olacağı ve sorunlar yaratacağıyla ilgili çeşitli değerlendirmelerle ilgili fikirlerini de söyleyen Bahar, araçların toplam güce etkisinin olmayacağını fakat lokalde bazı sorunlar yaratacağını ifade etti. Şarj istasyonlarının akıllı şebeke ile entegre olmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Bahar, “Dinamik bir fiyatlandırma politikası olması gerekiyor. Örneğin Beşiktaş’ta şarj istasyonlarında bir yoğunluk var. Burada elektrik fiyatını arttırıp, Dolapdere’deki elektrik şarj istasyonlarındaki elektrik fiyatını düşürüp bir kısım aracı oraya gönderirseniz şebeke yükünü de almış olursunuz. İşte lokal sorundan bahsetmemin nedeni buydu” diye konuştu.

2018 SONUNDA HIZLI ŞARJ İSTASYONU SAYIMIZ 50’Yİ GEÇECEK

“EŞARJ olarak Türkiye genelinde 110 istasyon işletiyoruz. Bunlar daha çok AVM, restoran, otel, otopark gibi yerlerde ve ağımızda 8 adette hızlı şarj istasyonumuz mevcut. Biz bu sayısı yıl sonuna doğru 50 istasyona çekmeyi planlıyoruz” diyen Bahar EŞARJ olarak ev ve iş yeri tipi istasyon kurulum sayılarının ise 1500’ün üzerinde olduğunu söyledi. EŞARJ’ın mobilite hizmeti ile tüketiciler araçlarını aldıklarında firma tarafından kendilerine üyelik kartı verildiğini anlatan Bahar, “Kartınız aktif hale geldiğinde sizinle iletişime geçiyor ve hatta randevu alıp evinizde keşif yapıyoruz. Eğer uyguna eviniz için şarj istasyonu kurmayı öneriyoruz. Geliştirdiğimiz uygulama üzerinden de ne kadar elektrik almışsınız, bunun ne kadarını kullanmışsınız ve ne kadar şarj etmişsiniz gibi parametreleri görebileceksiniz” dedi.

Enerji Günlüğü