Enerji Günlüğü -Azerbaycan’da hidroelektrik santrallerinden sağlanan enerjinin yüzde 2.5’ini tek başına karşılayacak olan Semkirçay barajı tamamlandı.
Azerbaycan’ın Şemkir Çayı nehri üzerine Cengiz İnşaat tarafından 948 milyon dolar harcamayla kurulan Şemkirçay Barajı, Azerbaycan hükümetinin özel ricası üzerine zamanından önce tamamlanarak düzenlenen törenle teslim edildi.
2009 yılında Azerbaycan’ın Şemkir kentinde bulunan Şemkir Çayı nehri üzerinde yapımına başlanan 196 metre gövde yüksekliği ile ülkenin en yüksek kil çekirdekli kaya dolgu barajı olan Şemkirçay Barajı ülkenin verimli topraklarını sulamasının yanı sıra ikinci büyük kent olan Gence’nin ve Şemkir’in içme suyunu da karşılayacak. Şemkirçay Barajı elektrik enerjisi üretiminde de ülkenin önemli bir ihtiyacına cevap verecek. Azerbaycan’da hidroelektrik santrallerinden sağlanan enerjinin yüzde 2.5’ini tek başına Semkirçay barajı karşılayacak.
Semkirçay Barajı, yılda 56 milyon KW/saat elektrik enerjisi üretecek. Baraj, ülkenin ikinci büyük kenti Gence’ye yılda 41 milyon metreküp, Şemkir şehrine ise 9 milyon 500 bin metreküp içme suyu sağlayacak.
İŞÇİ VE MALZEME TÜRKİYE'DEN
Cengiz İnşaat Semkirçay Barajı ve HES’in inşaatında 1000 kişiyi istihdam ederken, Türkiye’den 450 beyaz ve mavi yakalı çalışanı Azerbaycan’a götürdü. Barajın yapımında kullanılan malzemelerin de tamamına yakını Türkiye’den götürülerek inşaat aşamasında ihracat da yapılmış oldu. Hasır çelikten çimentoya, kanallar için membrandan, tünel giriş kapılarına, sabit ve hareketli vinçlerden vanalara kadar Şemkirçay Barajı’nın inşaatında gerekli olan tüm malzemeler Türkiye’den götürülerek ülke ekonomisine de katkı sağladı.