Enerji Günlüğü - T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın, enerji politikalarını sadece 2023 hedefleri çerçevesinde değil daha uzun vadeli olarak planladıklarını ve 2100 yılı hedefleri üzerinde çalıştıklarını söyledi.
24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında gerçekleştirilen MÜSİAD özel oturumunda konuşan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın, yerli ve milli olmayı enerji politikalarının tam göbeğine koyduklarını belirterek, hedefleri 2100 yılı gibi uzun vadeli planladıklarını kaydetti.
Aydın, “Kritik olan bir husus ise; biz bugün itibariyle sadece yerli üretimin ne olduğunu ve 2023 yılında ne olacağını ortaya koymuyoruz. 2100 yılının hiç teleffuz edildiğini duymamıştım bugüne kadar. Biz bunları da, enerji sektörünün durumunun ne olacağını ve konunun nasıl evrileceğini, GSMH ile yerli enerjinin ilişkisinin ne olacağını da hesap eder hale geldik. 2100 yılını hedefleyecek şekilde planlamalar yapıyoruz.” ifadesini kullandı.
YERLİ ÜRETİMİN PAYI 2023 YILINDA ÜÇTE BİR
Yerli ve milli enerji politikasını üç ana sac ayağı olarak özetlediklerini kaydeden Aydın, bunları arz güvenliği, yerlileştirme ki öncelikle zihinlerin yerli ve milli olması ve öngörülebilirlik olarak sıraladı. Arz güvenliğinin enerjinin kaliteli kesintisiz ve aynı zamanda da vatandaşın alabileceği makul fiyatlarla temin edilebilmesi anlamına geldiğini ifade eden Aydın, arz güvenliğinin de yerli ve milli kaynaklara öncelik verilerek, bu alandaki yatırımlar arttırılarak yapıldığını belirtti.
DOĞAL GAZ GÜVENLİĞİ İÇİN ÇALIŞMALARI YOĞUNLAŞTIRDIK
Son bir kaç yılda doğal gaz arzında LNG yüzer terminali de dahil olmak üzere 190 milyon m3’ten 290 milyon m3’lere çıkıldığını belirten Aydın şunları ifade etti:
“Diyoruz ki bundan sonra doğal gaz arz sorunu yaşamayacağız. Başkaca ne yapıyoruz. Yerli ve yenilenebilir kaynaklarımıza öncelik veriyoruz. Geçen sene Türkiye Cumhuriyeti devletinin rekorları kırıldı. 8568’MW lık bir güç eklendi. Bir yıl önceye kıyasla yenilenebilir enerji kaynaklarında çok ciddi artış görüyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarımızın payı yüzde 11’leri bulmuş durumda. Bir yıl önceye göre yüzde 31’leri aşan yenilenebilir enerji üretim artışı söz konusu. Dolayısıyla kısa dönemde bu rekorları görüyoruz, yenilenebilir enerji kaynakları ciddi bir pay sahibi oluyor. Biz bugün itibariyle elektrik üretiminde talep artışında rekorlar kırıyoruz.” dedi.
TALEP AGRESİF ARTIYOR, YÖNETMEK ZOR
Talepte ciddi artış olduğunu ve bunun da bir yandan sevindirici bir yandan da zor olduğunu kaydeden Aydın, “Bir noktada bu kadar agresif bir şekilde artan talepte bırakın yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmayı yerinde saymasını sağlamak, yerini korumak bile ciddi çaba gerektiriyor. Elektrik talepleri günlük takip ediliyor, bakanımıza rapor ediliyor aynı zamanda kümülatif olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının hangi orana geldiğini de görüyoruz. 29 Nisan itibariyle şu anda kümülatif olarak yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızın elektrik üretimindeki payı yüzde 50.49. Bunun içinde yerli olan herşey var. Rüzgar, hes, linyit üretimimiz, var. Bu rakam çok çok daha yüksek bir seviyede de oluşabilirdi ama biraz da şanssız bir yıl geçiriyoruz. Su gelirleri açısından yüzde 11 daha az bir yıl yaşıyoruz. Bu da daha yukarı çıkarmayı olanaklı hale getirmiyor.” dedi.
ELEKTRİĞİN ÜÇTE İKİSİ YERLİ KAYNAKLARDAN ELDE ETMEYİ HEDEFLİYORUZ
Aydın, orta uzun vade hedeflerden bahsederek, “2020’de elektriğin üçte ikisini yerli kaynaklardan elde etmeyi hedefliyoruz. Su gelirine bağlı olarak değişmekle beraber bugün yüzde 33-37 bandı içinde değişiyor. Ne öngörüyoruz? 2023 yılında da yine bu bant içinde olmasını öngörüyoruz. O seviyeyi korumasını bekliyoruz. Bir fark var. Bugün yüzde 22 olan ithal kömür payının yüzde 15 paya sahip olan yerli kömürle yer değiştirmesini bekliyoruz. Yine yapılacak yatırımlarla 10 bin MW GES 10 bin MW RES öngörüyoruz. 4800 MW lık Akkuyu Nükleer Santrali’ni de bunlara katarak toplamda biz bu üçte iki yerli oranını sağlamış oluyoruz. Tüm bunlarla birlikte doğal gaz olarak ifade edersek on yılda 33.7 milyar dolar tasarruf etmiş olacağız. Nükleer yüzde 1 pay alacak. Güneş beş kat artacak ve yüzde 5 bandında olacak. Rüzgarın bugünkü payı o gün yüzde 10-11 olacak. 2023 yılı için söylüyorum. Maliyetlerin katlanılabilir olmasının nedeni bizim yerli kaynağımız olması. Güneş ve rüzgar maliyetlerinde de düşük fiyat rekorları kırılıyor.” dedi.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü