1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Avrupa’da Çinli elektrikli araç fiyatları artacak

Avrupa’da Çinli elektrikli araç fiyatları artacak

AB, önde gelen Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, Geely ve SAIC için %17,4 ila %38,1 arasında değişen geçici vergileri yürürlüğe koyacak.

Avrupa’da Çinli elektrikli araç fiyatları artacak

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği (AB), Çin'de üretilen elektrikli araçlara %17,4 ile %38,1 oranında değişen rakamlarda ek gümrük vergisi uygulayacak.

Avrupa Komisyonu, otomobil üreticilerine, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara gelecek aydan itibaren %38,1'e kadar ek vergi uygulayacağını bildirdi. AB'nin getirdiği söz konusu vergiler 4 Temmuz'da uygulanmaya başlayacak. Küresel ticaret savaşlarını kızıştıracak olan hamle, Çin merkezli veya Çin'de üretim yapan BYD, Tesla ve Geely gibi şirketlerin Avrupa'da otomobil satma maliyetlerini artıracak.

AB, önde gelen Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, Geely ve SAIC için %17,4 ila %38,1 arasında değişen geçici vergileri yürürlüğe koyacak. Diğer Çinli otomobil üreticileri ise sübvansiyon soruşturmasında AB ile yaptıkları iş birliğine istinaden %21 veya %38,1'lik bir gümrük vergisiyle karşı karşıya kalacak. Yeni tarifeler, mevcut %10'luk AB tarifesinin üzerine eklenecek. Ek gümrük vergisi, Avrupalı otomobil üreticilerinin Çinli rakip üreticilerden gelen daha düşük maliyetli elektrikli araçlar nedeniyle zorlandığı bir dönemde çıkarıldı.

ÇİN’DEN AÇIKLAMA

Bu hareketin Çin'den olası bir misillemeye yol açması muhtemel görünüyor. Nitekim Çin Ticaret Bakanlığı, gelişmeleri yakından izleyeceğini ve Çinli şirketlerin meşru haklarını korumak için gerekli tüm önlemleri kararlılıkla alacağını duyurdu. 

2023’te AB’de, Çin'den yapılan elektrikli araç ithalatı 2020'deki 1,6 milyar dolardan 11,5 milyar dolara ulaşmıştı. Avrupa'ya ithal edilen tüm elektrikli araçların yaklaşık %37'si Çin'den geliyor.

 

İlgili Haberler