Enerji Günlüğü - Avrupa’nın biyogaz üretiminin 2030 yılına kadar iki kat artarak 467 TWh'e yükselebileceği kaydedildi.
Avrupa Biyogaz Birliği (EBA) verilerine göre, Avrupa'daki biyogaz ve biyometan üretimi 2030 yılına kadar iki katına, 2050 yılına kadar ise dört katına çıkabilir.
Halihazırda Avrupa'da yaklaşık 19.000 biyogaz tesisi ve 725 biyometan tesisi bulunuyor ve yaklaşık 167TWh biyogaz ve 26TWh biyometan üretiliyor. EBA, toplam üretimin 2030 yılına kadar 467TWh'ye çıkacağını öngörüyor.
AVRUPA ULAŞIMINDA BİYOGAZ KULLANIMI ARTACAK
Toplam üretimin yaklaşık 117TWh'si ise karayolu taşımacılığında kullanılabilecek. Bu da Avrupa'nın o tarihe kadar yaklaşık 13,2 milyon araçtan oluşacağı tahmin edilen doğalgazlı araç filosunu beslemek için kullanılan biyometan payında bir artışa yol açacak. 2020'de Avrupa yollarında doğal gazlı araçlar için yalnızca yaklaşık 3,9TWh biyometan kullanıldı.
Saflaştırılmış biyogaz olan biyometan, doğal gaz yerine kullanılabiliyor. Gelecekte ağır hizmet kamyon operasyonları gibi elektriklendirilmesi zor veya imkansız olan ulaşım sektörlerinde öncelikli olarak rol oynayacak. Öte yandan sıkıştırılmış biyogaz da (biyo-CNG) tedarik zincirinin büyük bir kısmının ve altyapının mevcut olması nedeniyle avantajlı konumda. Ancak sıvılaştırılmış biyogazın (biyo-LNG) pazar payını artırmak için ek yatırıma ihtiyaç var. Çünkü tedarikçiler tedarik zincirlerini değiştirmek zorunda kalacak ve gaz sıvılaştırma tesislerinin sayısı sınırlı.