Enerji Günlüğü - Suudi Arabistan Krallığı ve Rusya Federasyonu, petrol üretimini kısma kararını yılsonuna kadar uzattıklarını açıkladı. Brent petrolünün fiyatı kararın ardından 90 doların üzerine çıktı.
Suudi Arabistan Krallığı ve Rusya Federasyonu, petrol üretiminde kısıtlama yapma kararını; aylık olarak gözden geçirmek suretiyle, yılsonuna kadar uzattıklarını açıkladı.
Petrol fiyatları, dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı iki ülke olan Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintilerini en az üç ay daha uzatacaklarını bildirmelerinin ardından, 2023’ün en yüksek seviyesine çıktı.
ENFLASYON BÜTÜN DÜNYADA ETKİLENECEK
Dünya ham petrol üretiminin %40'ını sağlayan OPEC+’in geçen yılın Ağustos ayında üretimi günlük 2 milyon varil kadar azaltma kararı almasının ardından, 2023 Nisan ayında, üretim kesintisine günlük 1,66 milyon varil ilave edilmiş; Suudi Arabistan ve Rusya'nın yanında Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Cezayir ve Umman da üretim kesintisine katılmıştı. Ekim ayı başında son verileceği beklenen kesintilerin yılsonuna kadar uzatılması, küresel ölçekte yılsonu hedeflerinin güncellenmesini gerektirebilecek.
Petrol üretimindeki kısıtlamaların en az 3 ay daha uzatılması, Türkiye'nin cari açığı için de olumsuz etkileri olabilecek bir gelişme. Petrol fiyatlarındaki artış, altın fiyatlarını da enflasyonla mücadele süreçlerini de olumsuz etkileyen bir olgu. Merkez Bankalarının para politikaları da benzer şekilde yılsonu hedeflerini güncellemek zorunda kalabilir.
BRENTİN VARİL FİYATI 91 DOLARA YAKLAŞTI
Açıklamaların ardından Brent ham petrolü yüzde 1,8’lik artışla varil başına 90 doların üzerinde işlem görmeye başladı. West Texas Intermediate (WTI) petrolü de benzer şekilde varil başına 87 dolara yükseldi. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ortalama gaz fiyatları da geçen yıl bu günlerdeki fiyatın birkaç sent üzerine çıkarak, galon başına 3,81 dolara yükseldi.
KESİNTİYİ UZATMA KARARININ NEDENLERİ
Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre Suudi Arabistan bütçesini dengelemek için Brent ham petrolünü varil başına yaklaşık 81 dolardan satması gerekiyor. Dolayısıyla Suudilerin kesinti kararı, ülke ekonomisi gözetilerek alınmış görünüyor. Suudi Arabistan, 2022'de bütçe fazlası bildirdikten sonra yaklaşık 10 yıldır ilk kez bu yıl bütçe açığı verdi.
Rusya ise Ukrayna'daki savaşın finansmanını desteklemek için gelirlerini artırma çabası içinde. Başbakan Yardımcısı Alexander Novak Salı günü (Suudi Arabistan’ın açıklamasıyla aynı gün) üretim kesintisiyle ilgili konuşurken, ‘ekonomik istikrarı ve piyasa dengelerini korumayı hedeflediklerini’ kaydetmişti.