Değerli okuyucu, elektrikli araçlar hayatımızda giderek daha sık görünür oldu. Bu yansıma sadece araçların kendisiyle sınırlı değil elbette. Bu araçların elektrikli araç şarj ünitesi kurulumuna yönelik mevzuat ve izin süreçlerini ana hatlarıyla da olsa bilmenizde fayda var.
Zira elektrikli araçların yaygınlaşması ile birlikte, apartmanlarda elektrikli araç şarj ünitelerine olan talep de artıyor. Peki, bir daire sahibi, apartmanın bahçesine kendi arabası için elektrikli şarj ünitesi kurdurabilir mi? Bu işlem için hangi izinler gereklidir? İşte bu sürecin detayları:
DAĞITIM ŞİRKETİ VE YETKİLİ ŞİRKETLERDEN İZİN
Öncelikle, elektrikli şarj ünitesi kurulumunun teknik ve yasal gerekliliklere uygun olması gerekmektedir. Her dairenin Başkent Enerji SA ile yaptığı bir kurulu güç anlaşması vardır. Bu anlaşmadaki kurulu gücü aşan durumlarda (ki şarj istasyonu ile bu aşılacaktır), belirli bir süreç izlenmelidir:
1. Proje Çizimi:
Çıkmak istediğiniz kurulu güç için yeni bir proje çizdirmeniz gerekmektedir. Bu proje hem site içi kablolama hem de siteye gelen kablolama ile ilgili olacaktır.
2. Enerjisa Başvurusu:
Hazırlanan proje ile Enerjisa’ya başvurarak onay almanız gerekmektedir.
3. Proje Değişiklikleri:
Enerjisa’dan onay aldıktan sonra proje değişikliklerini yaptırmanız gerekecektir.
4. Kurulu Gücün Arttırılması:
Proje değişiklikleri yapıldıktan sonra kurulu gücünüzü artırmanız gerekecektir.
5. Şarj İstasyonunun Kurulumu:
Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra şarj istasyonunuzu kurabilirsiniz.
Kat Mülkiyeti Kanunu’na Göre İzinler
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19. maddesine göre, herhangi bir kat malikinin tek başına bir şarj istasyonu kurdurmak istemesi durumunda, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasını alması zorunludur.
APARTMAN YÖNETİMİ KARARLARI
Bizim site yönetim toplantısında, yazılı bir onay olmadan her malikin kendi garajına şarj ünitesi kurdurmasına oy birliği ile onay verildi. Ancak, elektrikli araç kullananların artması ve herkesin şarj istasyonu kurması durumunda site elektrik altyapısının yetersiz kalabileceği belirtilerek, bu durumun ileride tekrar değerlendirilmesine karar verildi.
Diğer Sitelerde Durum
Bazı sitelerde, özellikle Ankara İncek tarafında, Enerjisa’nın sitelerde inceleme yapıp, şarj istasyonlarının kaldırılmaması durumunda elektrik vermeyi bırakacağı yönünde uyarılar yaptığı ve kurulan istasyonların site yönetimleri tarafından kaldırıldığı bilgisi bulunmaktadır.
UYGULAMA ÖRNEKLERİ
Yönetim toplantısından sonra bazı kat malikleri kendi garajlarına bir Wallbox ve 220V priz taktı. Kurulu gücü aşmamak şartıyla acil durumlar dışında 220V ile şarj ediyorlar.
Elektrikli araç şarj ünitesi kurulumu, teknik gerekliliklerin yanı sıra yasal izinlerin ve apartman yönetiminin onayının alınmasını gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle, bu tür bir kurulum yapmayı düşünenlerin, yukarıda belirtilen adımları dikkatlice takip etmeleri ve ilgili izinleri almaları önemlidir.