Enerji Günlüğü - Türkiye Elektro Mobilite Derneği, Antalya'da şehrin bazı noktalarına dizel araçların girmesinin yasaklanması için girişimlere başlıyor.
Ulaştırma Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde aldığı 'Düşük emisyon bölgeleri oluşturulması' kararının ardından diğer kurum ve kuruluşlardan da adımlar gelmeye başladı. Türkiye Elektro Mobilite Derneği Başkanlığı, söz konusu uygulamanın ilk olarak Antalya'da başlaması için girişimde bulunacaklarını ve Antalya'da şehrin bazı noktalarına dizel araçların girememesi konusunu öncelikle Antalya Büyükşehir Belediyesi ile konuyu görüşeceklerini, olumsuz bir eğilim durumunda ise mahkemeye taşıyacaklarını duyurdu.
AVRUPA’DA DA MAHKEMELER YOLUYLA KONU ÇÖZÜLDÜ
Dünya Elektrikli Araçlar Birliği WEVA Yönetim Kurulu Üyesi ve Avrupa Elektro Mobilite Derneği AVERE’nin Türkiye Dernek Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, hem neden Antalya'yı seçtiklerini anlattı, hem de mahkeme sürecine ilişkin bilgi verdi. Avrupa’da şehirlerde dizel yasağı uygulamalarının belediyelerin inisiyatifiyle başlamadığına işaret eden Kumbaroğlu, Türkiye için de benzer bir yol haritası uygulanabileceğine değindi.
Avrupa’nın bu konuyu mahkemeler üzerinden çözdüğünü kaydeden Kumbaroğlu, "Oradaki örneklerin çoğunluğunu bizzat yerinde inceledik. İncelemekle kalmadık, süreci yöneten asli unsurlarla da görüşmeler yaptık. Başta dizel yakıtlı olmak üzere taşıtların egzoz gazı şehirlerde önemli bir kirlilik kaynağı durumunda. Buna karşın, bilindiği gibi elektrikli araçlar egzoz gazı üretmiyor, temiz ve sağlıklı şehirlerin oluşmasına katkı sağlıyor. İşte tam da bu noktadan hareketle ülkemizde de şehirlerde dizel yasağının başlaması gerektiğine inanıyoruz” dedi.
NEDEN ANTALYA?
Türkiye denilince akla ilk gelen turistik yerlerden biri olan, rekor yabancı ziyaretçi sayısı ile uluslararası tanıtımına büyük katkı sağlayan Antalya'yı özellikle önemsediklerini ve bu dönüşümün meşale şehri olarak gördüklerini belirten Kumbaroğlu, “Bu kapsamda, dernek olarak öncelikle Antalya Büyükşehir Belediyesi ile konuyu görüşmek istiyoruz. Ancak kent yönetiminden bu yönde bir eğilim gelmezse, o zaman süreci mahkemeye taşıyacağız ve Antalya'da şehir merkezine dizel yakıtlı araçların girmesinin yasaklanmasını talep edeceğiz.
Antalya'da böyle bir farkındalığın gelişmesi, sadece Antalyalılar için temiz, sessiz ve sağlıklı bir şehir oluşması için değil, aynı zamanda Antalya’nın tanıtımı ve ülkemizin yurt dışındaki imajı açısından da çok olumlu katkılar sunabilir. Milyonlarca turistin geldiği bir şehirde 'daha çevreci bir yaşam' için bu yönde adımlar atılması, dışarıdan nasıl göründüğünüzü de doğrudan etkileyecek çapta bir olay” açıklamasında bulundu.