Enerji Günlüğü - Hattat Holding'e bağlı Hema Elektrik Üretim AŞ’nin, Amasra’da kurmayı hedeflediği 1320 MW’lık Hema Termik Santrali davasında bilirkişi incelemesi yapıldı.
TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, 12.05.2009 onay tarihli "Zonguldak-Bartın-Karabük" Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği (Hema Termik Santrali (1320 MWe), Kalker Ocakları ve Kül Depolama Sahası ile Hema Limanı (Dolgu Alanı ve Rıhtım)" ve "Bartın ve Bartın Kıyı Kesimi Planlama Alt Bölgesi 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği" işlemlerinin yürütmesinin durdurulmasına takiben iptaline karar verilmesi talebiyle açmış oldukları dava ile ilgili gelişmeleri aktaran bir açıklama yaptı. Danıştay 6. Dairesi‘nde 2017/4782 E. sayıyla görülmekte olan davada söz konusu plan değişikliğinin, Hema Termik Santrali için 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Plan değişikliğini kapsadığı kaydedilen açıklamada, “Danıştay 6. Dairesi tarafından 06.03.2019 günü Amasra Adliyesinde keşif ve bilirkişi incelemesi bilgisi odamıza tebliğ edilmiş olup, TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi katılım sağlamıştır. Söz konusu keşif ve bilirkişi incelemesinde davacı taraflar Şubemiz yanısıra TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TEMA, Bartın Platformu; davalı taraflar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Hema Enerji‘nin katılımıyla gerçekleşmiştir” denildi.
GÖRÜŞLER YOĞUN PROTESTOLAR ARASINDA ALINDI
Keşif ve bilirkişi incelemesinin tarafların 06.03.2019 tarih ve 11.00 saatinde Amasra Adliyesi‘nde buluşması ile başladığı ve akabinde dava konusu plan değişikliğinin en önemli unsurlarından biri olan, şu anda taş ocaklarının bulunduğu, Amasra merkeze 4 km uzaklıkta bulunan alan ve termik santralinin yapımının amaçlandığı Tarlaağzı köyü limanı ziyareti ile devam ettiği belirtilen açıklamada şöyle devam edildi:
“Termik santralinin yapımını protesto eden kalabalık bir grup alanın girişinde toplanmıştı ve davacı tarafların görüşleri protesto sesleri eşliğinde sağanak yağmurun altında alındı. Akabinde dava konusu olan Kalker Ocakları ve Kül Depolama Sahasının olması öngörülen alan ziyaret edilmek istendi ancak bölgedeki aşırı yağıştan ötürü gerçekleştirilemedi. Hakim ve bilirkişi heyeti daha sonra 12.05.2009 onay tarihli Zonguldak-Bartın-Karabük Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında büyük sanayi yerleşimleri olarak gösterildiği için Filyos Vadisi bölgesine yönelik bilirkişi incelemesine devam etti” denildi.
Dava dilekçemizde de belirttiğimiz gibi Hema Termik Santrali‘nin bulunmasının öngörüldüğü alan Zonguldak-Bartın-Karabük Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında "Tarım alanı", "Turizm Alanı", "Balıkçı Barınağı", "Orman Alanı" kullanımları ile tanımlanmıştır. Dava konusu plan değişikliği ile Hema Endüstri A.Ş. talebi doğrultusunda 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı‘nda parçacı bir şekilde plan değişikliği gerçekleştirilmiş olup, yalnızca dava konusu termik santral için alan önerisi yapılmaktadır. Termik Santral Alanı bölgesel açık-yeşil alan sisteminin bir parçasıdır. En yakın yerleşim yerlerine 1 km mesafede bulunan bu alanın doğal ve yakın çevresinin tarihi potansiyellerinin değerlendirilerek bölgesel kalkınmayı sağlamak amacıyla, günübirlik turistik alanlar olarak kullanılması gerekmektedir. Alana ilişkin kullanım kararlarının tamamı bölgesel ölçekli bir bütünlük içerisinde ele alınması gerekmektedir.
Dolayısıyla, onaylanmış olan imar planı değişikliği içerik açısından mevzuata, üst ölçekli plan kararlarına aykırıdır. Tarım ve turizme dayalı bir gelişme öngörülen bölgede termik santral projesinin gerçekleştirilmesi kamu yararına aykırıdır. Ayrıca, planın değişikliğinin gerçekleştirilme biçimi mekânsal planlar yapım yönetmeliğine ve planların kademeli birlikteliği ilkesine de aykırıdır.
TMMOB Şehir Plancıları Odası olarak süreci takip etmeye devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”
HEMA ELEKTRİK’İN AMASRA SANTRALİ İÇİN ÇED BAŞVURUSU İNCELEMEDE