Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2023 yılına kadar yerli linyit ve taş kömürü kaynaklarının tamamının elektrik üretim amaçlı değerlendirilmesini hedeflediklerini söyledi.
Albayrak, TBMM Genel Kurulu'nda, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin görüşmeleri sırasında yaptığı açıklamada bakanlığın hazırlamış olduğu arz planlamalarında, 2023 yılına kadar yerli linyit ve taş kömürü kaynaklarının tamamının elektrik üretim amaçlı değerlendirilmesi hedeflerinden bahsetti. Yerli kömürden elde edilebilecek elektrik enerjisi üretim potansiyelinin yaklaşık 15 bin megavat olarak öngörüldüğünü belirten Albayrak, bu kapasitenin devreye alınmasıyla birlikte 4,3 milyar dolar karşılığı yaklaşık 19,5 milyar metreküplük doğal gazdan elde edilebilecek elektrik enerjisi üretimi karşılanabileceğini söyledi.
Yapılan hesaplamalar sonucu cumhuriyetin 100. yılında elektrik enerjisi ihtiyacı bugünkü düzeyin en az %50 daha üzerinde bir noktaya yani yaklaşık olarak 414 milyar kilovatsaate ulaşacağını belirten Albayrak, yerli ve yenilenebilir enerjiyle enerji verimliliğinden azami düzeyde yararlanma çalışmalarının yanı sıra, nükleer enerjinin enerji arz kaynakları arasına dâhil edilmesi artan elektrik enerjisi talebinin karşılanması ve ithal kaynaklı yakıtlara bağımlılıktan kaynaklı risklerin daha da azaltılmasının çok büyük önem taşıdığını belirtti.
Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı kapsamında, yerli kaynakların enerji üretimindeki payının artırılması suretiyle enerjinin dışa bağımlığının azaltılması amaçlanıyor. Bu proje Onuncu Kalkınma Planı kapsamında yer alıyor ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının sorumluluğunda bulunuyor.
KAYIP KAÇAKTA HEDEF YÜZDE 10
Albayrak ayrıca elektrikte kayıp kaçak sorununa da değinerek, kayıp kaçak oranını yüzde 20'lerden 14'e düşürdüklerini ve hedeflerinin bu oranı yüzde 10'lara, tek haneli rakamlara düşürmek olduğunu söyledi.