1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Al Moneef: Türkiye’deki rüzgar hızı inanılmaz

Al Moneef: Türkiye’deki rüzgar hızı inanılmaz

GE Yenilenebilir Enerji MENAT Başkanı ve CEO’su Dr. Manar Al Moneef, yüksek yerli yatırımcı sayısına sahip Türkiye rüzgâr enerjisi pazarına yabancıların da yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Al Moneef: Türkiye’deki rüzgar hızı inanılmaz

Enerji Günlüğü - GE Yenilenebilir Enerji’nin Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye (MENAT) Başkanı ve CEO’su Dr. Manar Al Moneef, yüksek yerli yatırımcı sayısına sahip Türkiye rüzgâr enerjisi pazarına yabancıların da yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

GE Yenilenebilir Enerji’nin Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye (MENAT) Başkanı ve CEO’su Dr. Manar Al Moneef, DÜNYA’dan Hüsniye GÜNGÖR’e yaptığı açıklamada Türkiye’yi “Yerli yatırımcı sayısının nispeten çok olduğu, çok iyi bir pazar” olarak nitelendirdi. Türkiye pazarına yabancı yatırımcıların da yoğun ilgisi gösterdiğini ifade eden Al Moneef, “Çünkü pazar olgun, rüzgar durumu ve hızı inanılmaz. GE olarak rüzgar türbini, kule ve jeneratörlerimizi Türkiye’de üretiyor olmamız da yatırımcıları finansal açıdan rahatlatıyor” dedi.

30 MİLYON EURO DAHA YATIRIM

GE Yenilenebilir Enerji, 2017’den bu yana Türkiye’de rüzgar türbin kanadı üretimi de yapıyor. GE bu tesisleri Danimarkalı LM Wind Power’ı 1.5 milyar Euro karşılığında satın alarak bünyesine katmıştı. GE başlangıçta yaptığı 50 milyon Euro yatırımın ardından Bergama’daki tesisi büyütmek için 2019 sonuna kadar 30 milyon Euro ek yatırım kararı almıştı. Bugün 426 çalışanı bulunan tesis tamamlandığında toplam 700 kişi istihdam edecek.

TEDARİKÇİSİNİ İHRACATÇI YAPTI

Bergama kanat fabrikasının herkesin Türkiye’den gittiği 2017 yılında açıldığını hatırlatan Al Moneef “Çünkü pazarın gücüne inandık, buradaki rekabet avantajını gördük. Geçen yıl Avustralya ve Avrupa başta olmak üzere 150’nin üzerinde set ihraç ettik. Türkiye’deki yerel tedarikçimiz de GE’nin kazandırdığı vasıflarla aynı ülkelere ihracata başladı” dedi.

BORUSAN, SANO VE TÜRKERLER’E TÜRBİN

GE Yenilenebilir Enerji, 10 Temmuz’da Borusan EnBW Enerji’nin 138 MW’lık Saros Projesi için 27 Cypress ünitesini temin etmek üzere anlaşma imzalamıştı. Ardından 17 Temmuz’da Türkerler Holding ve RT Enerji ile beş kara tipi rüzgâr santraline toplam 158 MW kapasiteye sahip ekipmanın tedarik edilmesi için anlaşmaya varıldı. Sanko Enerji de 30 Eylül’de, 65 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği Gazi 9 Rüzgâr Enerji Santrali için GE’den 4,8 MW’lık Cypress ünitesi sipariş etti.

GELİŞTİRİCİLERE FİNANSAL DESTEK

GE Yenilenebilir Enerji müşterilerini finansal çözümlerle de destekliyor. Ekipmanların bir kısmı, özellikle de açık deniz için olanlar İhracat Kredisi Ajansı ile kredilendirilmiş şekilde geliyor. Geliştiriciler kara tipi ekipman için de finansal kararlarında destekleniyor. GE’nin bazı durumlarda bölge dışından finansman sağladığı da oluyor.

PLANLAR SAĞLAM ŞİMDİ İCRA ZAMANI

GE Yenilenebilir Enerji MENAT Başkanı Dr. Manar Al Moneef, Türkiye’de geçen sene ilan edilen 3 GW toplam kapasiteli ihalelerin planlandığı doğrultuda ilerlediğini belirterek “2020 için beklenen 2 GW opsiyonu var. Hükümet önümüzdeki 10 yılda her yıl için 1 GW YEKA kara rüzgar, 1 GW YEKA güneş enerjisi taahhüdünde bulundu. Açık deniz YEKA da başlayacak. Hükümetin net ve sağlam planları var, pazardaki büyüme de sağlam. Şimdi tek yapmamız gereken icrada bulunmak” dedi. 

Hüsniye GÜNGÖR - DÜNYA Excecutive