Enerji Günlüğü - (ÖZEL) Aksa Elektrik, kendi müşterileri başta olmak üzere elektrik tüketicilerini kendi elektriğini üretmeye teşvik ediyor. Şirket bu amaçla, anahtar teslimi çatı ve cephe güneş sistemleri çözümleri sunuyor.
Türkiye'nin önde gelen elektrik tedarikçilerinden Aksa Elektrik, müşterilerine elektrik satmanın dışında, kendi elektriklerini üretmesini sağlayacak çözümler de sunmaya yöneldi. Aksa Elektrik Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Hakan Uzun'a sorduk.
Elektrik üretiminde kaynak tercihleri nereye gidiyor?
Birim yatırım maliyetlerinin gün geçtikçe azaldığı güneş enerjisi sistemlerinin giderek daha fazla hayatımıza gireceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Geçmişte güneş enerjisinin yaygınlaşması çok uzak gibi görünüyordu. Ancak günümüzde özel sektörün bu alandaki yatırımlarının artık ana tüketici pazarına ulaşması çok daha yakın.
Büyüme var ama tabana yayılma için de aynı şeyi söyleyebilir miyiz?
Bugüne kadar GES projelerinde ağırlıklı olarak büyük ölçekli projeler ön planda yer alıyordu. Önümüzdeki dönemde güneş enerjisi yatırımlarının çatı/cephe GES projelerine kayacağını, küçük ölçekli müşteri pazarının da artık GES proje fırsatlarına erişebileceğini ve pazarın bu doğrultuda büyüyeceğini, yani bu işin tabana yayılacağını düşünüyoruz.
Bunu zorlaştıran mevzuat ya da idari engeller yok mu?
Enerji ve ekonomi yönetimi tarafından son 2-3 yılda güneş santrali projelerinin gelişimine katkıda bulunan bir irade ortaya koyuldu. Aylık mahsuplaşma sisteminin hayata geçmesi önemli bir adım. Pazarın büyümesini destekleyecek farklı ticari modellerin oluşmasını sağlayacak uygulamaların da hayata geçmesi, küçük müşteri pazarında mesken tüketiciler açısından süreçlerin daha kısa hale getirilmesi ve belediyeler, dağıtım şirketleri ile olan süreçlerin yalınlaştırılması faydalı olacaktır.
Maliyetler düşüyor dediniz ama ucuz olsa herkes yapmaz mıydı?
Güneş enerjisi alanındaki yatırım maliyetleri geçmişe oranla çarpıcı şekilde düşse de, sermaye ve finansman maliyeti tabii ki hala önemli bir faktör. Bu nedenle güneş enerjisi pazarının büyük müşterilerin yanında orta ve küçük ölçekli müşteri segmentlerini de dahil ederek yaygınlaşması gerekiyor. Bu da müşterilere GES projelerini tek noktadan yöneterek ve ek maliyet oluşturmadan anahtar teslim projelerle sunabilmekle mümkün.
Neden çatı cephe diye soranlara ne söylemek istersiniz?
Doğru seçilmiş bir çatı/cephe GES tasarımı, ürün ve işletme bakım modeli ile müşteriler yapacakları yatırımın bedelini sağladıkları ücretsiz güneş enerjisi ile karşılayabiliyor. Üstelik, tüketim fazlası elektriği piyasaya satma imkanları da mevcut. Bu açıdan bakıldığında, GES projeleri güvenilir, yatırım yapılabilir ve kârlı bir alan. Burada kritik nokta ürün seçimi, sitemin kurulumu, tasarımı, yasal izin ve onayların alınması, finansman, işletme ve bakım gibi çok sayıda sürecin anahtar teslim ve en iyi müşteri deneyimi sağlayacak şekilde tek noktadan sağlanabilir olması.
Aksa Elektrik neler yapıyor bu konuda?
Aksa Elektrik müşteri özelliklerine göre farklı iş modelleriyle anahtar teslimi çatı/cephe güneş enerjisi uygulamları, çözümleri sunuyor. Burada Aksa Elektrik'in güçlü marka imajı ve büyük müşteri portföyü önemli bir avantaj. Tüm finansman, tasarım, kurulum ve işletme bakım süreçlerini topyekün yöneterek anahtar teslim projelerle müşterilerimize kolaylıkla güneş enerjisi santrallerine sahip olmasına imkanı sunuyoruz.
Bunu kim finanse ediyor?
Müşterilerimiz bu yatırımları minimum öz kaynaklar ve mevcut ulusal elektrik tarifeleri üzerinden ödedikleri elektrik bedelini geçmeyecek bir ödemeyle hayata geçirebiliyor. Diğer bir deyişle, normal elektrik maliyetini öder gibi, üstüne herhangi bir bedel ödemeden güneş enerjisi sistemine sahip olabiliyor. Aynı zamanda anahtar teslimi bir süreçle enerji maliyetlerini de düşürebiliyorlar.
Bu pazarı nasıl etkileyecek?
Bizim sunduğumuz çözümlerin, küçük ve orta müşteri segmentlerinin de çatı/cephe uygulamalarını da işin içine kadarak pazarın büyümesini sağlayacağını düşünüyoruz. Çünkü bu projelerin tek noktadan ve ek maliyet yaratmadan anahtar teslim sunulabilmesi finansmana erişim ve detaylı teknik süreçlerle uğraşmak istemeyen girişimcilerin işlerini kolaylaştırıyor. Yeşil enerjiye yapılan yatırımları arttıracağı için ülkemize değer katacak bu iş modelini daha da yaygınlaştırmayı, daha fazla kuruluşun yeşil ve temiz enerji kaynağına sahip olabilmesini istiyoruz.
2021 yılı için bu alanda nasıl bir hedefiniz var?
Aksa Elektrik’in 2021 yılı stratejisinde güneş enerjisi projeleri önemli yer tutuyor. Bu alanda büyük ölçekli müşterilerle birlikte hayata geçirilen çatı/cephe GES projelerini çoğaltmanın yanında, toplam pazarı büyütecek şekilde küçük müşteri segmentinde de ciddi yol kat etmek istiyiruz. Hedef, sunduğumuz ve sunacağımız kolay ve hızlı kurulum sağlayan özel ürün paket ve çözümleriyle toplam GES deneyimini pazarda yaygınlaştırmak.
Mehmet KARA - Enerji Günlüğü