Enerji Günlüğü - Net satışlar bazında Türkiye’nin 51’inci büyük şirketi unvanına sahip Aksa Doğalgaz, 2021 yılı faaliyet raporunu yayınladı. Abone sayısını 4 milyona ulaştıran şirket, faaliyet alanında yer alan 27 il, 223 ilçe ve beldede 4 milyon abonesine gaz ulaştırıyor. Aksa Doğalgaz, uzun vadeli stratejiler çerçevesinde planlı yatırımlarına devam ettiği 2021 yılında cirosunu bir önceki yıla göre yüzde 48 artırarak 10,5 milyar TL’ye yükseltti.
NET KÂR YÜZDE 13 ARTTI
Aksa Doğalgaz, 2021 yılında faiz ve vergi öncesi kâr (FAVÖK) marjını yüzde 42 artırarak 1,3 milyar TL’ye, öz kaynaklarını yüzde 13 artırarak 1,4 milyar TL’ye ulaştırmayı başardı. Bir önceki döneme göre şirket net kârı yüzde 31,5 artışla 623 milyon TL olarak açıklanırken, bu dönemdeki toplam yatırım tutarı ise yüzde 55 artışla 891 milyon TL olarak gerçekleşti. Böylece 2002 yılından bu yana yapılan toplam yatırım tutarı 4.9 milyar lira seviyesine ulaştı.
10.5 MİLYAR TL CİRO
Aksa Doğalgaz Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, 2021 yılında Türkiye’de dağıtılan toplam doğal gazın yaklaşık yüzde 21,5’una denk gelen 11,6 milyar metreküp doğal gaz dağıttıklarını söyledi.
Şebeke uzunluğunun bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 7,5 artışla 34.181 km’ye ulaştığını anlatan Yaşar Arslan, “2021 yılında 54 yeni yerleşim yerinde yaklaşık 1 milyon insanımız daha Aksa Doğalgaz hizmet kalitesi ve ayrıcalığıyla tanıştı. 2020 yılına göre yüzde 48 oranında artışla 10,5 milyar TL ciro elde ettik” dedi.
ABONE SAYISI 6.1 MİLYONA ULAŞACAK
Önümüzdeki 5 yıllık dönemde, 123 ilçeyi daha doğal gaz konforu ile buluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Arslan, her yıl ortalama 5.300 km yeni dağıtım şebekesi yaparak toplam şebeke uzunluğunu da 61.200 km’ye ulaştırmayı planladıklarını belirtti. Arslan, “Bu yatırımların toplam tutarı ise 2021 yılı birim fiyatları ile 6 milyar TL seviyesinde. Yeni ilçelerle birlikte potansiyel abone sayımız 6,1 milyona ulaşacak. 2026 yılı sonunda abone sayımızın 4,9 milyonu aşacağını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.
YEŞİL HİDROJENİ GAZA KATMAK
Aksa Doğalgaz, doğal gazın çevreye muhtemel etkilerini sıfırlama hedefiyle ar-ge çalışmaları yürütüyor. Yenilenebilir Gaz Üretilmesi Ar-Ge Projesi, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak elde edilen hidrojenin doğal gazla harmanlanmasıyla elde edilen kompozit karışımla, arz güvenliği ve enerji verimliliğinin sağlanarak dışa bağımlılığın azaltılması, karbon emisyonunu düşürecek olan sürecin başlatılması hedefleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK’nın yakından takip ettiği GAZBİR & GAZMER bünyesinde Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen bu projede, 2021 yılında doğal gaza yüzde 20 oranında hidrojen karıştırılmasına yönelik test çalışmaları olumlu sonuçlandı.
DÜŞÜK KARBON KAHRAMANI
Yapılan araştırmalar, kömürle ısınan bir daire yıllık ortalama 4,5 ton karbon emisyonuna neden olurken doğal gaz kullanan bir hanenin, ortalama 2,1 ton daha az karbon emisyonu gerçekleştirdiğini ortaya koyuyor. Dağıtım bölgelerinde yıllık 7,4 milyon tonluk karbon emisyonu azaltımı sağlayan Aksa Doğalgaz, sürdürülebilirlik faaliyetleri ve karbon ayak izini sıfırlamaya yönelik çalışmalarıyla, üç yıldır üst üste “Düşük Karbon Kahramanı” seçildi.
Enerji Günlüğü - İSTANBUL