Enerji Günlüğü - Türkiye’nin ilk nükleer santrali unvanına sahip Akkuyu NGS’nin buhar jeneratörlerinin sevkiyatına başlandı. İlk jeneratörler Türkiye'ye doğru yola çıktı.
Türkiye’de ilk nükleer santral projesini hayata geçirecek Rus Rosatom’un Atomenergomash makine yapım bölümünün bir parçası olan AEM Technology AŞ’nin Volgodonsk şubesi Atommash fabrikasında, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin(NGS) ilk güç ünitesinin ilk buhar jeneratörlerinin yüklemesi gerçekleştirildi.
Her biri 355 ton ağırlığındaki dört buhar jeneratörü, önümüzdeki birkaç gün içinde uzun bir deniz yolculuğuna çıkacak. Buhar jeneratörleri, Türkiye tarihinin ilk nükleer enerji santrali olan Akkuyu NGS’nin şantiye alanına ulaşmak için, denizde 3 bin km’yi aşan bir yolculuk gerçekleştirecek.
Buhar jeneratörleri, reaktörün birinci devresinin en önemli kısmı olarak kabul ediliyor. Nükleer enerji santral projesi, 3+ nesil Rus VVER reaktörlerine sahip dört güç ünitesini içeriyor. Her bir güç ünitesinin kapasitesi 1200 MW olacak. Akkuyu NGS, dünyada nükleer sektöründe Yap-Sahip Ol-İşlet (Build-Own-Operate) modeline göre inşa edilen ilk proje olma özelliğini taşıyor.
Atomenergomash AŞ’nin Genel Müdürü Andrey Nikipelov, buhar türbinlerinin sevkıyat töreninde yaptığı konuşmada bu yıl Rusya, Hindistan, Bangladeş ve Türkiye'deki müşterilere toplam üç reaktör gövdesi ve 17 buhar jeneratörü gönderdiklerini söyledi. Ürettikleri ekipmanların altı kıtadan üçünde hali hazırda çalıştığını veya kurulmasının planlandığını anlatan Nikipelov, “Türkiye'nin ilk nükleer enerji santralinde kullanılacak ilk buhar jeneratörlerinin bugün yapılan sevkiyatı, Atomenergomash'ın nükleer enerji santrallerinin güvenli çalışması için küresel güvenilir ekipman tedarikçisi olarak konumunu güçlendirmeye yönelik attığı bir diğer adımıdır” dedi
AEM Teknoloji Volgodonsk Şubesi Direktörü Rovshan Abbasov ise konuşmasında, “Akkuyu NGS için içerisinde dahili elemanların ve dört adet buhar jeneratörünün bulunduğu bir reaktör tesisi ürettik. Bugüne kadar sadece Atommash tam teçhizatlı ekipmanlar üretti. Güvenlik ve kalite şirketimiz için öncelikli öneme sahiptir. Ayrıca bu hususlara özel önem atfedilir. Örneğin bir buhar jeneratörünü imal etmek 1 buçuk yıl alır ve bu zamanın üçte biri kalite ile ilgili hususlara vakfedilir” ifadelerini kullandı.
Buhar jeneratörü birinci sınıf bir güvenlik ürünü olma özelliği taşıyor. Gövdesi, iki eliptik tabanlı yatay silindirik bir kaptan oluşan buhar jeneratörünün orta kısımda, reaktör soğutucusu giriş ve çıkış kolektörleri bulunuyor. Gövdenin üst kısmında buhar boşluğu, alt kısmında ise 11.000 paslanmaz borudan oluşan ısı değişim yüzeyi yer alıyor. Çapı 16 mm, uzunluğu ise 11 ila 17 metre arasında olan buhar jeneratörü boruları, tamamının birleştirilmesi durumunda 148,5 km’lik bir uzunluğa ulaşabiliyor. Boru uçları iki kolektöre sabitleniyor. Buhar jeneratörünün uzunluğu yaklaşık 15 metreyi bulurken, çapı ise 4 metreyi geçiyor. Ekipmanın ağırlığı ise toplamda 355 tona ulaşıyor.
Ürünlerin Atommash'tan müşteriye sevkiyatı kombine bir şekilde gerçekleştiriliyor. İlk olarak, Tsimlyansk barajının limanına karayolu ile getirilecek olan 4 buhar jeneratörü, daha sonra 650 tonluk bir köprülü vinç kullanılarak bir mavnaya yüklenecek ve deniz yoluyla Türkiye'ye gönderilecek.