1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. AB`den Türkiye`ye enerji karnesi

AB`den Türkiye`ye enerji karnesi

Enerji Günlüğü – AB, Türkiye'nin nükleer santrallerin inşası ve planlaması için gerekli olan yasal çerçeveyi oluşturarak nükleer enerjide müktesebatla...

AB`den Türkiye`ye enerji karnesi

Enerji Günlüğü – AB, Türkiye'nin nükleer santrallerin inşası ve planlaması için gerekli olan yasal çerçeveyi oluşturarak nükleer enerjide müktesebatla uyumlu acil bir gelişme kaydetmesi gerektiğini açıkladı.

Avrupa Komisyonu'nun bugün açıkladığı 2015 Türkiye İlerleme Raporu'nda, Türkiye'de nükleer enerji alanında yasaların bazı uluslararası nükleer güvenlik sözleşmeleri ile uyumlu hale getirilmediğine dikkat çekildi.

Nükleer enerjide nükleer güvenlik ve radyasyon koruması ile ilgili hiç bir gelişmenin rapor edilmediği belirtilen raporda, Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu NGS'nin yapım çalışmalarına başlandığı ama yasaların, Kullanılmış Yakıt Yönetimi ile Radyoaktif Atık Yönetim Güvenliği Ortak Sözleşmesi'ne adapte edilmediği vurgulanıyor. Aynı şeyin nükleer enerji ve radyasyon ile Bağımsız Düzenleyici Otorite'nin kurulması konusunda yasal çerçevenin oluşturulmasında da geçerli olduğu ekleniyor.

TÜRKİYE'NİN ENERJİDE YAPMASI GEREKENLER

Türkiye'nin son yıllarda enerji alanında özellikle tedarik güvenliği, ülke içi elektrik piyasası ve yenilenebilir enerji konularında iyi gelişmeler kaydettiği belirtilen Rapor'da, önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin yapması gerekenler şöyle sıralanıyor:

Doğalgaz sektöründe yasalarla uyumlu etkin bir rekabetçi piyasa oluşturmak, elektrik ve doğalgaz için şeffaf ve maliyet bazlı fiyat mekanizması uygulamak ve nükleer santrallerin inşası ve planlaması için gerekli olan yasal çerçeveyi oluşturarak nükleer enerjide müktesebatla uyumlu acil bir gelişme kaydetmek.

YENİLENEBİLİR ENERJİNİN PAYI DÜŞTÜ

2015 Şubat ayında Enerji bakanlığı tarafından yayımlanan yeni Ulusal Yenilenebilir Enerji Eylem Planı'nda 2023 yılı için 61 GW yenilenebilir enerji kapasitesi hedeflendiği hatırlatılan Raporda, yasal düzenlemelerin hızlı ilerlediği belirtiliyor. 2014 yılında elektrik üretiminde kullanılan yenilenebilir kaynak oranının bir önceki yıla göre düşüş kaydettiği, yüzde 29'dan yüzde 21'e düştüğü belirtilerek bunun hidroelektrik santrallerdeki üretim düşüşüyle bağlantılı olduğuna dikkat çekiliyor.

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE İLERLEME YOK

Raporda, 2015-2019 stratejik planın enerji verimliliği konusunda hiç bir özel hedef içermediği belirtilerek, bu konuda bir ilerlemenin olmadığı ifade ediliyor.

Sabiha KÖTEK