Enerji Günlüğü - Türkiye’nin elektrik, doğal gaz, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji sektörlerinde ulusal mevzuatı AB enerji yasalarıyla uyumlu hale getirmeyi amaçlayan AB-IPA Projesi tamamlandı.
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı işbirliğiyle Dünya Bankası’nın yürüttüğü ve AB tarafından finanse edilen Türkiye’nin Enerji Sektörü’ne yönelik Teknik Yardım Projesi başarıyla tamamlandı. Bu vesileyle bugün Türkiye Enerji Sektörünün AB Enerji Öncelikleri ve Stratejileri Doğrultusunda Geliştirilmesi" projesine ilişkin bir kapanış etkinliği düzenlendi.
Elektrik, doğal gaz, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji sektörlerinde ulusal mevzuatı AB enerji müktesebatı ile uyumlaştırmada Türkiye Hükümeti'ni desteklemeyi amaçlayan proje aynı zamanda ilgili kurumların kapasitelerini arttırmayı, yenilenebilir enerji sektörünü desteklemeyi, doğal haz piyasasının serbestleştirilmesini, doğal gaz ticaretine ilişkin altyapının iyileştirilmesini ve enerji verimliliği finansmanına erişimin arttırılması yoluyla enerji verimliliği yatırımlarının arttırılmasını amaçlıyor.
PROJE KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR
Avrupa Birliği'nin Katılım Öncesi Yardım (IPA) fonlarından gelen toplam 11,8 milyon euroluk finansman ile proje şu çıktı ve sonuç ortaya koydu:
1) AB’nin enerjiye ilişkin (elektrik, doğal gaz, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji) mevzuatı esas alınarak boşluk analizleri gerçekleştirildi ve düzenleyici ortamı desteklemek ve Türkiye'nin Avrupa ile uyumlaşma süreci için bir zemin sunmak amacıyla bir Düzenleyici Etki Analizi tamamlandı.
2) Rekabetçi bir doğal gaz piyasası için teknik çalışmalar hazırlandı ve eğitimler sunuldu. İki yıllık çok paydaşlı bir istişare süreci yoluyla, BOTAŞ için bir ayrıştırma desteği sağlandı, bir gaz ticaret platformu tasarlanarak ilgili düzenlemeler hazırlandı, etkili bir gaz piyasası açılışı için plan geliştirildi.
3) 105 adet küçük ölçekli yenilenebilir enerji projesi için ön fizibilite etütleri değerlendirmeleri hazırlandı, bu yatırımların finansal kapanış aşamasına ulaşabilmesi için proje sahiplerine yönelik iş geliştirme hizmetleri sunuldu.
4) Güneş enerjisi izleme, tahmin ve kontrol sistemi için bir fizibilite etüdü hazırlandı.
5) Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde 200'den fazla enerji denetimi gerçekleştirildi ve şu anda bunlar finansman için izlenmekte. Bu denetimler sonucunda, KOBİ'lere sağlanacak 35 milyon dolar tutarında enerji verimliliği kredileri için Türk bankalarına yapılacak tahmini 160 başvuru ve her yıl enerji maliyetlerinde 16 milyon dolarlık tasarruf ile sonuçlanması bekleniyor.
6) Türkiye’de daha büyük bir enerji verimliliği piyasası geliştirmeye yönelik çalışmalar sunuldu ve bunlar arasında ticari enerji verimliliği kredi piyasasında kapasite oluşturma, enerji verimliliği danışmanlık firmaları için kılavuzların ve standart sözleşmelerin hazırlanması, enerji verimliliği danışmanlık firmalarına, bankalara ve KOBİ'lere yönelik farkındalık yaratma etkinlikleri ve eğitimler ve sonuçların kamuoyuna duyurulmasına yönelik forumlar yer aldı.
7) Sanayi sektöründe enerji verimliliği için bir piyasa değerlendirmesi tamamlandı. Söz konusu değerlendirme maliyet etkin enerji verimliliği yatırımları için her yıl 7-9 milyar dolar kadar bir piyasa potansiyeli ve yıllık 2,3 milyar dolar düzeyinde bir tasarruf potansiyeli olduğunu ortaya koydu.
8) Proje ile ilgili faaliyetlere ve etkinliklere 1.500'den fazla kişi katıldı, 50'den fazla rapor hazırlandı ve onlarca eğitim, çalıştay, konferans ve saha ziyareti düzenlendi.