1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. AB hidrojen stratejisi yol haritası hazırladı

AB hidrojen stratejisi yol haritası hazırladı

AB, ekonomisini karbondan arındırılmasına ve Covid-19'un ekonomik etkilerinden kurtulmaya yardımcı olacak temiz hidrojen potansiyelini keşfetmek için yeni bir strateji yol haritası hazırladı.

AB hidrojen stratejisi yol haritası hazırladı

Enerji Günlüğü - AB, ekonomisini karbondan arındırılmasına ve Covid-19'un ekonomik etkilerinden kurtulmaya yardımcı olacak temiz hidrojen potansiyelini keşfetmek için yeni bir strateji yol haritası hazırladı.

Avrupa Birliği (AB), tüm sektörlerin karbondan arındırma işlemine tam olarak katkıda bulunabileceği daha akıllı, daha entegre ve optimize edilmiş bir enerji sistemi oluşturma vizyonunu ana hatlarıyla ortaya koyacağı enerji sistemi entegrasyonu stratejisi geliştiriyor. Hidrojen bu stratejinin önemli bir unsuru olacak, ancak kilit rolü ve daha geniş kapsamı belirli bir yaklaşımı gerektiriyor. Bu nedenle AB “Hidrojen stratejisi” hazırlığına dair yol haritası hazırladı. AB enerji sistem entegrasyonunda önemli bir başlık olarak gördüğü “Hidrojen stratejisi” hazırlığına dair 26 Mayıs 2020’de hazırladığı yol haritasını 8 Haziran 2020 tarihine kadar görüşe açtı. Avrupa Komisyonu, stratejinin 2020 yılının ikinci çeyreğinde kabul edilmesini amaçlıyor. 

TEMİZ HİDROJEN POTANSİYELİ KEŞFEDİLECEK

Yeni hidrojen stratejisi, Avrupa Yeşil Anlaşması'nda belirtilen 2050 yılına kadar iklim zararsız olma hedefine uygun olarak AB ekonomisinin karbondan arındırılmasına yardımcı olacak temiz hidrojenin potansiyelini keşfedecek. Ayrıca COVID-19'un ekonomik etkilerinden kurtulmaya katkıda bulunması hedeflenen Strateji, özellikle yenilenebilir hidrojenin yaygınlaştırılmasına odaklanarak, temiz hidrojenin üretimini ve kullanımını destekleyen eylemleri araştıracak.

AB’NİN KARBONSUZLAŞTIRILMASINA HİDROJEN DESTEĞİ

Uzun dönemde büyük miktarlarda yenilenebilir enerji elektriği depolama kapasitesine sahip olan hidrojen temiz enerji geçisinde son derece önemli. Hidrojen bu şekilde şebeke dengesini sağlayabileceği gibi Avrupa’da enerji verimliliğini de arttırabilir. Sadece elektrifikasyon ile karbonsuzlaştırma ise son derece zor. Yenilenebilir enerji kaynakları hidrojene dönüştürüldüğünde, işlenen hidrojen yüksek dereceli ısı sağladığı için taşımacılıkta yakıt olarak, endüstride malzeme olarak ve tarımda kullanılan gübre için kullanılabilir ve bu zorluk çözülebilir.

Avrupa Komisyonu, dekarbonizasyon hedefi çerçevesinde, biyometan ve hidrojen potansiyelinin kullanımının trans-Avrupa altyapısı üzerindeki etkileri üzerine Nisan 2020’de bir araştırma yayınladı. Trans Avrupa Enerji Ağları (TEN-E) ve Avrupa Tesis Bağlantıları (CEF) programı dahil olmak üzere özel bir düzenleyici çerçeve biyometan ve hidrojenin geliştirilmesini teşvik edecek.

İlgili Haberler