Enerji Günlüğü - Türkiye’de 1 milyon 200 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayan jeotermal enerji santrallerinin payı uluslararası pazarda yüzde 50’ye ulaştı.
Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk, Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’deki jeotermal enerji santrallerinin payının uluslararası pazarda “yüzde elli” ye ulaştığını ve Türkiye’ de üretilen Jeotermal Elektrik Enerjisi ile yıllık 1 milyon 200 bin konutun elektrik enerjisi ihtiyacı karşılandığını söyledi.
Şentürk konuşmasında çarpıcı veriler sunarak; ülkemizde 37 adet toplam 860 MW’lık JES bulunduğunu, dünya genelinde 2015 yılında 18 adet santral işletmeye alınıp, kurulu gücü 313.2 MW olduğunu, bunlardan 10 tanesinin 158,8 MW gücüyle ülkemizde faaliyete geçtiğini belirtti. Bu oranın yüzde 50 olup, çok kısa zamanda daha da artacağını sözlerine ekledi. JESDER Başkanı, ülkemizde jeotermal enerjiden üretilen elektriğin, yaklaşık 330 bin ton akaryakıtın ithalatı azalttığına dikkati çekti.
JEOTERMAL GAZ ATIKLARININ KANSEROJEN ETKİSİ YOK
Şentürk konuşmasında; jeotermal enerji santrallerinin doğaya saygı çerçevesinde kurulduğunu, kapalı çevrim ekipmanları ile doğanın yapısına zarar vermeden işletme olanağı sağlandığını belirtti. Ayrıca, jeotermal gaz atıklarının ispatlanmış kanserojen etkileri olmadığını söyleyerek, bazı jeotermal sahalarından yükselen ve atık gaz algısı yaratan beyaz gazın, duman değil su buharı olduğunu yineledi.