1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yıldız: Kıbrıs gazını adil paylaştırmayan proje yürümez

Yıldız: Kıbrıs gazını adil paylaştırmayan proje yürümez

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kıbrıs çevresindeki doğalgazı Ada halklarına adil paylaştırmayan projelerin sürdürülebilirlikten...

Yıldız: Kıbrıs gazını adil paylaştırmayan proje yürümez

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kıbrıs çevresindeki doğalgazı Ada halklarına adil paylaştırmayan projelerin sürdürülebilirlikten uzak olacağını söyledi. 

Taner Yıldız, Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Kıbrıs çevresinden çıkarılacak doğalgazın dünya pazarlarına ulaştırılması konusunda üzerine düşen katkıyı yaptığını ve yapacağını söyledi. Gerek Güney Kıbrıs'ta gerekse İsrail'deki olası projeler üzerinde bazı hazırlıkları olduğunu belirten Yıldız, Güney Kıbrıs Yönetimi'ne bazı uyarılarda bulundu:

VİDEO: TANER YILDIZ'IN KIBRIS'TA GAZ ARAMALARI KONUSUNDAKİ AÇIKLAMLARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

"Ama takdir edersiniz ki Güney Kıbrıs için son derece net bir ifade kullanıyoruz. Eğer uluslararası hukuka aykırı olacak şekilde bir tartışma zemini oluşturulacaksa ve oradan elde edilecek gelirler, kaynaklar, Kıbrıs'ın tamamı tarafından paylaşılmayacaksa, bu tür projeleri gerçekleştirmek son derece zordur. Ama sürdürülebilir yapının, enerjinin barış gerekçesi olarak kullanıldığı yapılar olduğu muhakkaktır. Diğerleri sürdürülemez projelerdir. Güney Kıbrıs Yerel yönetiminin de bu manada sürdürülebilir bir politikaya ulaşacağına inanıyorum."

İSRAİL GAZINI TAŞIMA HAZIRLIĞI

Bakan Taner Yıldız, İsrail'in özür sürecinden sonraki gelişmeleri de dikkatle takip ettiklerini belirterek, çıkarılacak gazın taşınmasına ilişkin projeler üzerinde de çalışacaklarını ifade etti. Yıldız, "Siyasi bütün yüklerin bu projelerin omzundan kalkması halinde biz enerji bakanlığı olarak teknik çalışmalarımızı tamamlayıp Sn. Başbakanımıza sunacağız. Ondan sonraki karar çerçevvesinde ne tür projeler geliştirilebilir bunu hep beraber göreceğiz" dedi.

COĞRAFİ AVANTAJDAN YARARLANMAK İSTERİZ AMA...

Yıldız, Türkiye'nin bölgedeki projeler konusunda coğrafi avantajlarını kendi lehine kullanmaya gayret göstermekle birlikte, bu avantajları siyasi istismar aracı olarak kullanmaktan da kaçındığını vurguladı. Yıldız şöyle dedi: "Türkiye coğrafyasından kaynaklanan avantajları kendi lehine kullanmaya gayret göstermekte ve bununla alakalı projeler geliştirmektedir. Ancak hiç bir zaman Türkiye bu coğrafyasından kaynaklanan avantajları bir istismar aracı olarak kullanmayacaktır. (Nasıl olsa falan ülkeler bize muhtaç, bundan dolayı şöyle bir tarz geliştirelim) demeyecektir. Her zaman pozitif tutumunu devam ettirecektir. Bu proijelerin bölgeye kazandırılmış olması, bölgenin istikrarını olumlu etkileyen konulardır. Ve Türkiye bölge istikrarına her zaman olduğu gibi birçok bölge ülkesinden daha fazla katkı koymaya devam edecektir."

TANER YILDIZ: ABD KAYA GAZINI DÜNYAYA AÇMALI

Önceki ve Sonraki Haberler