1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yıldız: ABD kaya gazını dünya piyasalarına açmalı

Yıldız: ABD kaya gazını dünya piyasalarına açmalı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ABD'nin son zamanlarda bolca ürettiği kaya gazını dünya piyasalarına vermesi gerektiğini...

Yıldız: ABD kaya gazını dünya piyasalarına açmalı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ABD'nin son zamanlarda bolca ürettiği kaya gazını dünya piyasalarına vermesi gerektiğini söyledi. 

Taner Yıldız, Sabancı Üniversitesi Enerji ve İklim Merkezi IICEC tarafından dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Enerji Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada enerji sektöründe her tehdidin aynı zamanda bir fırsat yarattığını söyledi. Çernobil nükleer kazasından sonra dünyada 144 nükleer santral inşa edildiğine işaret eden Taner Yıldız, enerjide kaynaklardan birini tercih etmenin, diğerlerinden vazgeçmek anlamına gelmediğini de vurguladı.

TÜRKİYE'NİN IRAK'TA ARAMA FAALİYETLERİ SÜRECEK

Türkiye'nin petrol aramalarına ayırdığı bütçenin 13,5 kat artırıldığını ifade eden Yıldız, "Türkiye, Venezuella, Kolombiya gibi 3'üncü ülkelerde faaliyetlerine devem edecektir. Bu kadar uzak noktalarda faaliyetlerini sürdüren Türkiye'nin Irak'a kayıtsız kalması söz konusu değildir. Türkiye, Irak'ın güneyinde 25 milyar dolarlık proje almıştır. Bu çok fazla gündeme gelmedi. Irak'ın güneyi gibi kuzeyi de proje yapılacak bir alandır. Bunların her birisi Irak'ın normalleşmesi için geliştirilecek projelerdir."

BÜYÜRKEN KİRLETEN, MALİYETİNİ ÖDEMELİ

Dünyada 7 milyar, Çin'de ise 3 milyar ton kömür tüketildiğini dile getiren Yıldız, ülkelerin kalkınmalarını tamamlayıncaya kadar yapmış oldukları bütün atılımların bedelini ödemek zorunda olduğunu ifade etti. Yıldız, çevreye rağmen değil, çevreyle beraber proje geliştirdiklerini belirterek, İstanbul'da çevreye zarar verdiği için 19 taş ocağını kapattıklarını hatırlattı. Taner Yıldız, "Türkiye çevreyle beraber enerji çeşitlendirmesini yaparak, enerji projeksiyonunu ortaya koymaktadır. Şu an gittiğimiz hedef doğrudur. İyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

KAYA GAZI ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİRECEK

Taner Yıldız, son yıllarda konvansiyel olmayan yöntemlerle üretilmeye doğalgazı, "alışkanlıkları değiştirecek önemli bir konsep" olarak tanımladı. ABD'nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 28'ini bu kaynaktan karşıladığını kaydeden Bakan Yıldız şunları söyledi:

"ABD bu gazı dış piyasaya sürmemektedir. Bunun iki sonucu vardır. Petrol ve doğal gaz üretici firmalar mı yoksa Amerika içindeki sanayiciler mi sübvanse edilecek- Bu bizim problemimiz gibi görünmese de dünya piyasalarındaki enerji fiyatlarını etkilemektedir. Biz bu gazın dünya piyasaların açılmasının kendi açımızdan doğru olacağına inanıyoruz."

Yıldız, yaptığı görüşmelere göre bu gazın 5 yıl daha açılmayacağını gözlemlediğini belirterek, bu nedenle Türkiye'nin doğal gazla ilgili fiyat politikalarını belirlerken bunları da dikkate aldığını kaydetti.

BÖLGEDE ABD ŞİRKETLERİYLE ORTAKLIKLAR

Türkiye'nin Rusya, İran, Azerbaycan ve Avrupa'da bir çok ülke ve önemli Amerikan şirketleriyle proje geliştirdiğini belirten Yıldız, GSMH'nı 3 katına çıkarmış bir Türkiye'nin çevreye duyarlı bir şekilde politikalarını devam ettireceğini söyledi. Bakan Yıldız, Türkiye'nin büyümesini karşılayacak, hatta onun üzerine çıkacak enerji arz güvenliği yapılanmasının başladığını söyledi.

DUYGUSALLIKTAN ARINMIŞ BİR POZİTİFLİK

Enerji ve Avrupa Birliği sürecine de değinen Bakan Taner Yıldız, "Enerji başlığının müzakereye açılmaması artık bizim sorunumuz olmaktan çıktı, bu AB'nin sorunu" dedi ve Ankara'nın bu konuda üzerine düşeni fazlasıyla ve hızla gerçekleştirdiğini vurguladı.

Türkiye'nin bölgedeki enerji kaynaklarının barıştan yana kullanılmasını istediğinin altını çizen Bakan Yıldız şöyle dedi:

"Akdeniz havzasındaki son bir aylık gelişmelerin Türkiye açısından önemli gelişmeler olduğu kanaatindeyim. Türkiye bu projelere her türlü duygusallıktan arındırılmış şekilde pozitif bakmaya devam edecektir. İsrail'in yapmış olduğu özür her ne kadar enerji sektörünün gerekçesi değilse bile bu özrün sonuçları arasında enerji projeleri olacaktır. Bunu zamanla birlikte izleyeceğiz."

TANER YILDIZ: KIBRIS GAZINI ADİL PAYLAŞTIRMAYAN PROJELER SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAZ

Önceki ve Sonraki Haberler