1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Siemens`in gözü TR`deki yeni gaz santrallerinde

Siemens`in gözü TR`deki yeni gaz santrallerinde

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin her yıl 1.5 MW'lik ilave gaz santraline ihtiyacı olduğu tespitini yapan Siemens, Cengiz'in Samsun, Sabancı'nın Bandırma Santralleri'nin...

Siemens`in gözü TR`deki yeni gaz santrallerinde

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin her yıl 1.5 MW'lik ilave gaz santraline ihtiyacı olduğu tespitini yapan Siemens, Cengiz'in Samsun, Sabancı'nın Bandırma Santralleri'nin yanında yeni projelerde de etkin rol üstlenmek istiyor.

Alman enerji teknolojisi devi Siemens, H sınıfı (~600MW) gaz türbinlerinin üretildiği Berlin Gaz Türbin Fabrikası'nın kapılarını Türkiye'den bir grup gazeteciye açtı. Daha sonra H-sınıfı gaz türbini teknolojisiyle kurulan Irsching Kombine Çevrim Santrali'ni de yerinde görüp inceleyen gazetecilere, Siemens Türkiye Enerji Sektörü Lideri Sedef Karagöz ve Siemens Türkiye Enerji Sektörü, Fosil Enerji Üretimi Bölümü Enerji Santrali Çözümleri ve Gaz Türbinleri Yöneticisi Zafer Gürsoy da eşlik etti.

YENİ GAZ SANTRALLERİNE İHTİYAÇ

Siemens Türkiye Enerji Sektörü, Fosil Enerji Üretimi Bölümü Enerji Santrali Çözümleri ve Gaz Türbinleri Yöneticisi Zafer Gürsoy, Türkiye'nin yeni gaz santrallerine ihtiyacı olduğunu söyledi. Gürsoy, doğalgaz santrali yatırımının, hızlı kurulum, düşük yatırım maliyeti, kolay işletme, çevreye duyarlılık, yüksek verimlilik, hızlı devreye girebilme ve esneklik özellikleri ile birlikte yenilenebilir enerji santrallerinin üretim dalgalanmalarını dengeleyebilme kabiliyetleri nedeniyle cazip olduğunu ifade etti. http://enerjigunlugu.net Esneklik özelliğine ise, elektriğe en çok ihtiyaç duyulduğu peak saatlerde düğmeye basıp çalıştırma, talep düşünce de düğmeye basıp kapatma olarak açıklık getiren Gürsoy "Türk yatırımcı ne istiyor bakacağız" dedi.

İŞTE DÜNYANIN EN VERİMLİ GAZ SANTRALİ: IRSCHING! OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

GENEL TREND PORTFÖY OLUŞTURMAK

"Türkiye'de iyi kötü bir enerji stratejisi var" diyen Gürsoy, enerji stratejisinin uzun soluklu ve partiler üstü olması gerektiğini vurguladı."Türkiye'de portföy oluşturmak genel yatırım trendi olmuş" diyen Gürsoy, kendilerinin kombine çevrim santrallerini anahtar teslim kurulumunu da yapabildiklerini, ürün desteği de sunabildiklerini söyledi. Gürsoy, yakın zamanda Türkiye'de faaliyet göstermeye başlayacak H sınıfı gaz türbinlerinin bir önceki F tipi türbinler göre yüzde 1.5 verim artışı sağladığını söyledi. 1988 yılında kurulan Ambarlı tesisinin de yüzde 52.8 ile o dönemde verimlilik rekoru kırdığını hatırlattı.

TÜRKİYE'YE YILDA 1.5 MW İLAVE LAZIM

Türkiye'nin yılda ilave 1 – 1.5 MW gaz yatırımı yapması gerektiğini belirten Siemens AG Enerji Gaz Türbini Elektrik Santrali Çözümleri Satış Müdürü Peter Gisbert, Türkiye'ye ilk ürünü Samsun'daki santrali için Cengiz Enerji'ye sattıklarını söyledi. Samsun'daki santralin devreye alma sürecinde olduğunu, 2015 yılında işletmeye alınacağını belirten Gisbert, ikinci satışı da Bandırma Santrali http://enerjigunlugu.net için Enerjisa'ya yaptıklarını anlattı. Gisbert, henüz yapım aşamasındaki Bandırma santralini de 2016 yılında işletmeye alınacağını ifade etti. Her projenin kendine has bir maliyeti olduğunu belirten Gisbert, Türkiye'de yeni nesil gaz santralinin anahtar teslim maliyetinin ortalama kW başına 450-500 Euro olduğunu söyledi.Gisbert, "Türkiye'de üç projeyi daha gerçekleştirecek iştahtayız" diye konuştu.

/

YÜZDE 60'IN ÜZERİNDE VERİMLİLİK

Siemens Berlin Gaz Türbin Fabrikası'nı gezdirerek bilgiler veren Siemens AG Enerji Sektörü Fosil Enerji Servis Satış Bölümü Proje satış Müdürü Jürgen Dane gaz türbinlerinin üç temel özelliğini verimlilik, esneklik ve inovasyon olduğunu belirterek H sınıfı gaz türbini teknolojisi ile üretim yapan Irsching Kombine Çevrim Santrali'nin şu anda yüzde 60'ların üzerine çıkan verimlilik oranıyla dünyanın en verimli gaz santrali olduğunu söyledi. 110 yıl önce kurulan fabrikada 2006 yılında 500 gaz türbini ürettiklerini, 1-2 yıl içinde 1000 tane türbin üreteceklerini belirten Dane, gaz türbinlerini bakım ile bir paket halinde satmanın en mantıklısı olduğunu söyledi.

VERİMLİLİKTE HEDEF YÜZDE 63

Dünyada gaz türbinleri verimlilik açısından son 20 yıl içinde ciddi yol kat etti. Siemens de bu çabalarda ciddi rol oynadı. 1991'de yüzde 50 olan verimlik, 1996'da yüzde 56'ya, 2008 yılında yüzde 58.5'e ve 2011 yılında da yüzde60'a ulaştı. Siemens yetkilisi Peter Gisbert, uzun vadede gaz türbini verimlilik oranını yüzde 62-63'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Ürettikleri hiçbir ürünü test aşamasından geçirmeden kullanıma sunmadıklarının altını çizen Gisbert, maliyet, verimlilik ve güven sorunu yaşamadıklarını, referanslarını ise türbinin 77 bin saat kesintisiz çalışması olduğunu vurguladı.

FOSİL YAKITLARA HALA TALEP VAR

Siemens Türkiye Enerji Sektörü Lideri Sedef Karagöz, Türkiye'de 100 yılı aşan bir deneyime sahip olan şirketin, bir Türk şirketi olarak algılandığını ifade etti. Küresel enerji sektöründe 600 bin MW'ı aşan kurulu güçte Siemens imzası bulunduğunu belirten Karagöz, bunun 20.000 MW'a yakın kısmını rüzgar enerjisinin oluşturduğunu söyledi. "Dünyada fosil yakıtta büyüyen bir talep var ama yenilenebilirde artan bir market trendi var" diyen Karagöz, Siemens Enerji Sektörü'nün 2013 mali yılında, çevreci ürünler portföyündeki faaliyetlerden elde edilen gelirin 32.3 milyar € olarak gerçekleştiğini söyledi. Karagöz, aynı zamanda müşterilerinin yaklaşık 377 milyon ton yıllık karbon dioksit emisyonlarını azaltmalarına yardımcı olduğunu söyledi.

BANDIRMA VE SAMSUN'DA DA KULLANILIYOR

2011 yılı verilerine göre verimlilik rekorları kıran Siemens'in bu gaz türbinleri Türkiye'de 2015 yılı başında Cengiz Enerji'nin Samsun'daki (~600MW) santralinde, 2016 yılında ise Enerjisa'nın Bandırma'daki santralinde (~600MW) işletmeye alınacak.

Sabiha KÖTEK (Enerji Günlüğü - BERLİN)

Önceki ve Sonraki Haberler