1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İşte dünyanın en verimli gaz santrali: Irsching

İşte dünyanın en verimli gaz santrali: Irsching

Enerji Günlüğü - Dünyanın en verimli gaz santrali unvanına sahip Almanya'da kurulu Irsching Santrali'nde yüzde 60.75 net verimliliğe ulaşıldı.Almanya'nın...

İşte dünyanın en verimli gaz santrali: Irsching

Enerji Günlüğü - Dünyanın en verimli gaz santrali unvanına sahip Almanya'da kurulu Irsching Santrali'nde yüzde 60.75 net verimliliğe ulaşıldı.

Almanya'nın Münih kentinde Siemens'in verimlilik rekoru kıran H-sınıfı yeni gaz türbini teknolojisiyle kurulan Irsching Santrali, ilk olarak 2009 yılında basit çevrim olarak ticari işletmeye girdi. Santral 2011 yılında ise kombine çevrim olarak ticari işletmeye geçti.

Daha sonra, net verimliliği TÜV tarafından yüzde 60.75 olarak sertifikalandırılan Irsching Santrali böylece dünyanın en verimli santrali unvanını ele geçirdi. SGT5-8000H türbinlerin yüzde 97'yi aşan emre amadelik oranıyla çalıştığı belirtiliyor.

Irshing Santrali, Türkiye'nin en büyük elektrik kurulu gücüne sahip şirketi Enerjisa'nın Alman ortağı E.ON tarafından işletiliyor. Sabancı-E.ON ortaklığı Enerjisa, halen yaklaşık 2800 MW'lik kurulu güçle, Türkiye'nin bu alandaki en büyük özel sektör oyuncusu konumunda bulunuyor. 

BİR GOLF FİYATINA 10 PORSCHE GÜCÜ 

Siemens H sınıfı gaz türbinleri 130.000 m² (yaklaşık 18 futbol sahası) alana kurulu fabrika da üretiliyor. Siemens yetkilileri "Türbinin değeri bir Golf araba seviyesinde, ancak getirisi 10 Porsche değerinde" ifadesini kullanıyor.

Sabiha Kötek / Berlin-Münih (ALMANYA)


SIEMENS'İN GÖZÜ; TÜRKİYE'DEKİ YENİ GAZ SANTRALİ PROJELERİNDE

Önceki ve Sonraki Haberler