1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Şiper: Akaryakıt fiyatı ucuzlamalı

Şiper: Akaryakıt fiyatı ucuzlamalı

Enerji Günlüğü - İpragaz CEO'su Selim Şiper, Türkiye'de elektriğin başka ülkelere göre kısmen ucuz olmasını doğru bulduğunu, aynı şeyin akaryakıt...

Şiper: Akaryakıt fiyatı ucuzlamalı

Enerji Günlüğü - İpragaz CEO'su Selim Şiper, Türkiye'de elektriğin başka ülkelere göre kısmen ucuz olmasını doğru bulduğunu, aynı şeyin akaryakıt alanında da gerçekleştirmenin bir yolunun bulunması gerektiğini belirtti.

SHV Enerji Orta ve Doğu Avrupa ve Asya Grup Başkanı ve İpragaz CEO'su Selim Şiper, GO markası altında Ankara'da faaliyete geçen ilk yakıt istasyonunun açılışı sonrası çeşitli açıklamalarda bulundu.

Şiper, İpragaz'ın yakıt istasyonları zinciri GO markasının bir yıl içinde geldiği noktayı değerlendirirken, iş hayatında yan yollara saparak başarılı olma şansı bulunmadığını vurguladı. "Pazarlama biriminin ilkelerini modomod uygularsan başarılı olursun. Şükür ortaya koyduğumuz pazarlama bileşenleri sayesinde şöyle bir mesaj oluşuyor. Yeni başlıyorsan, baştan en doğru ve kaliteliyi yap. Şimdi idare ederle başlayayım, sonra elim para tuttuğunda dahasını yaparım demek kısır bir yaklaşım. Oysa uzun vadeli ticari görüşler ilk günden itibaren doğruyu ve kaliteliyi yapmaktır ki, zannediyorum bunu ispat ettik."

BİR YILDA 46 İSTASYONA ULAŞTIK

Pazarlama kriterlerinden feragat etmeden, ortama uyduralım bunu da demeden veya en ufak bir maliyet artışında aman bunun ucuzuna bakalım demeden ilerlediklerini vurgulayan Şiper, şöyle devam etti:

"Şu anda lisans veya inşaat aşamasındekilerle birlikte 46 istasyonumuz var. Yani 1 yılda yapmayı düşündüğümüzden 4 eksikle hedefimize ulaştık. Ama istasyon verimliliklerine bakarsak, tekil olarak her istasyon bazında, düşündüğümüzün çok daha ötesindeyiz."

İSTASYON İSTEYEN GO'YU ES GEÇEMİYOR

Son bir yıldaki faaliyetleri sayesinde, yeni istasyon kuranlar veya dağıtım şirketini değiştirmeyi düşünenlerin aklının bir köşesinden geçen ilk markalardan biri haline geldiklerini kaydeden Şiper şöyle devam etti:

"Başkaları olmadığı için güç belâ kabul edilen bir marka değil, baştan akla gelip, isteyerek katılım sağlanan bir marka haline geldik. Ama zaten şöyle bir fark var. Biz sadece akaryakıt satmaya değil, bir marka yaratmaya çalışıyoruz. Aradaki fark bu. O yüzden Ağrı'daki istasyonumuzdan Ankara'daki istasyonumuza kadar tüm istasyonlarımızda aynı şeyleri görüyoruz."

2015 HERKESİN BEKLEDİĞİ GİBİ OLMAZ

Önömüzdeki yıl için çok özel bir hedefleri bulunmadığını kaydeden Şiper "2015 bizim için herhangi başka bir yıl gibi değerli. 2015 hedefimiz, daha önce koyduğumuz hedefler. 2015 sonunda 100 istasyon hedefliyorduk. Bunun yarısını bu yıl, yarısını gelecek yıl yaparız. 2015 yılı herkesin beklediği gibi olmayacak. Tedbir almak isteyen tedbirini çoktan aldı."

AKARYAKIT SEKTÖRÜ BAŞI BOŞ DEĞİL

Akaryakıt sektöründe fiyatlara ve kâr marjlarına resmi müdahaleyi çok doğru bulmadığını da ifade eden Selim Şiper "Ama hiçbir piyasa başıboş değildir" diye konuştu.

MOTORİN FİYATI UCUZLAMALI

Türkiye'nin Avrupa'da elektrik ve doğalgazda en ucuz ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Şiper, ancak sanayi ve ticaretin taşımacılık alanındaki ana girdisi olan motorinde durumun farklı olduğunu vurguladı. Elektrik fiyatlarının sanayiye ucuz olmasını olumlu buldugunu belirten Şiper, Türkiye'de motorine daha az para ödenmesini sağlayacak bir çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.

KALORİFİK DEĞERE GÖRE VERGİ LAZIM

Enerji ürünlerindeki vergilendirmenin kalorifik değer hesabı üzerinden yapılmasını öneren Selim Şiper, "Tüpgazın da yüzde 47'si vergi. Dünyadaki en yüksek oran. Açık ara dünya birincisiyiz tüplü gazda. Sadece bir şeyi oynattığınızda başka yerde sorun çıkıyorsa bir dengesizlik vardır" diye konuştu. 

Mehmet KARA

AKARYAKIT BAYİLERİNİN ÖFKESİ "TAVAN" YAPTI. PÜİS BAŞKAN YARDIMCISI FESİH AKTAŞ'TAN EPDK BAŞKANI MUSTAFA YILMAZ'A SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN AÇIK MEKTUP

Önceki ve Sonraki Haberler