1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıtçıların öfkesi “tavan” yaptı

Akaryakıtçıların öfkesi “tavan” yaptı

Enerji Günlüğü - Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Başkan Yardımcısı Fesih Aktaş, yüksek akaryakıt fiyatlarını "bayi transferi" bedellerine...

Akaryakıtçıların öfkesi “tavan” yaptı

Enerji Günlüğü - Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Başkan Yardımcısı Fesih Aktaş, yüksek akaryakıt fiyatlarını "bayi transferi" bedellerine bağlayan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ı sert bir dille eleştirdi.

EPDK'nın benzin ve motorin fiyatlarında indirim yapılmaması halinde tavan fiyat uygulanacağı yönündeki uyarısı, akaryakıt dağıtım sektöründe özellikle istasyon sahipleri arasında gerilime yol açtı. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ın bayi transferi bedelleriyle yüksek akaryakıt fiyatları arasında bir bağlantı kurması ise bu gerilimi zirveye taşıdı. Petrol Ürünleri İşverleri Sendikası Başkanı Muhsin Alkan'ın dün yaptığı basın açıklamasının ardından, Başkan Yardımcısı Fesih Aktaş da çok sert bir açıklama yaptı.

EPDK BAŞKANI YILMAZ'A AÇIK MEKTUP

PÜİS Başkanı Muhsin Alkan'ın açıklamasındaki resmi dile karşın, Başkan Yardımcısı Fesih Aktaş'ın kişisel sosyal medya (Facebook) hesabı üzerinden paylaştığı açıklama, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz'a hitaben yazılmış bir açık mektup niteliğinde. PÜİS Başkan Yardımcısı Fesih Aktaş'ın açık mektubu, oldukça sert ifadeler içeriyor.

AKARYAKIT FİYATLARINDA "TAVAN" ZORUYLA İNDİRİM! 

FESİH AKTAŞ: BOŞUNA UMUTLANMIŞIZ

Fesih Aktaş, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'a, EPDK'nın 21 Mart 2014 tarihinde başlattığı tavan fiyat uygulamasının hemen ardından yaptıkları görüşmeyi hatırlatarak "Konulara yaklaşımınız, uzun zamandan beri hemen her konuda mağdur duruma düşürülen biz bayi kesimini umutlandırmıştı. Ne yazık ki dün ve bugün (23-24 Haziran 2014) verdiğiniz demeçler ve tavan fiyat gibi çok önemli bazı konuların irdeleneceği bir toplantıya biz bayi kesiminin çağrılmaması üzerine boşa umutlandığımızı anladık" dedi.

"YÜKSEK FİYATIN BAYİLERLE İLGİSİ YOK"

Fesih Aktaş, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ı, akaryakıt fiyatlarının yüksekliğiyle bayiler arasında hiç bir bağlantı olmadığını en iyi bilen kişi olarak nitelendirdi. Tavan fiyat konusunun görüşüldüğü ve bayi temsilcilerinin çağrılmadığı EPDK'daki toplantıdan sonra Başkan Mustafa Yılmaz'ın verdiği demeçleri şu ifadelerle eleştirdi:

"Açıklamalar konuyu hiç alakası olmayan yerlere taşımış ve suçu her zaman olduğu gibi yine bayi kesiminin üzerine yıkmıştır. Çok net söylüyorum ki, akaryakıt fiyatlarının yüksekliği ve tavan fiyatla bayilerin hiçbir ilgisi yoktur. Hele tavan fiyat uygulamasına gerekçe olarak bayi transferlerinde dağıtıcıların ödediği yüksek transfer ücretlerini göstermek cidden fevkalade büyük bir hatadır."

EPDK BAŞKANI’NDAN TALEPLER

PÜİS Başkan Yardımcısı Fesih Aktaş, bayi transfer bedellerinin tavan fiyat uygulamasına gerekçe gösterilebilmesi için 5015 sayılı yasaya "Bayi transferlerinde dağıtıcıların yüksek bedel ödemeleri halinde tavan fiyat uygulamasına gidilir" şeklinde bir hükmün ilave edilmesi gerektiğini vurguladı.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'a hitaben "Sayın Başkanım, bayi kesimi mağdurdur. Oysa akaryakıt bayileri ülkemizin en sağlıklı sektörüdür. Bunu bildiğinizi biliyoruz. Onun için de tekrar rica ediyoruz" diyen PÜİS Başkanı Mustafa Yılmaz'dan şu taleplerde bulunu:

1) Adil olmayan akaryakıt mevzuatını bir an önce revize ediniz ve böylece adaleti sağlarken 10 binlerce akaryakıt bayisinin ve çalışanlarının haklarını kendilerine iade ediniz.

2) Tavan fiyat uygulamasından çok daha daha önemli olan TABAN fiyat uygulamasını acilen uygulamaya koyunuz. Koyunuz ki ülke ekonomisinin kanıyan yarası olan haksız rekabet ve kaçak akaryakıtderdinden bu ülke kurtulsun.

3) Sayın Kurumunuzca uygulanan tavan fiyat süreçlerinde bayi ile dağıtıcıya tanınan toplam dağıtım karının yüzde 50-50 olarak bölüneceği şeklindeki öngörünüzün, uygulamanın sonlandırılmasının hemen akabinde dağıtıcılar tarafından, dağıtıcı lehine yüzde 60-40 ve hatta yüzde 70-30 şeklindeki oranlara dönüştürülmesine son verilmesini sağlayınız. Bir başka ifadeyle perakendeci (Bayiler) karının toptancı (dağıtıcı) kârından hiçbir zaman düşük olamayacağını bir şekilde mevzuat hükmü haline getiriniz.

4) Devletin sektörü yönlendirdiği ilk günden, sektörden çıktığı 2003 yılına kadar bayi kesimine tanıdığı kâr marjının dışında terminallerle istasyon arasındaki yaptıkları nakliye bedelinin güncel olarak bayi kesimine tanınmasını sağlayınız. Halen bu bedel 2003 yılındaki seviyelerdedir.

İNDİRİM İSTİYORSANIZ VERGİYİ DÜŞÜRÜN

PÜİS Başkan Yardımcısı Fesih Aktaş, EPDK Başkanı'na yönelttiği açık mektubunun sonunda, akaryakıt fiyatlarının nasıl düşürülebileceğine ilişkin önerisini de ortaya koydu. "Akaryakıttaki birkaç kuruşluk indirim tüketici için fazla bir şey ifade etmemektedir" diyen Aktaş şöyle devam etti: "Şayet artan ham petrol fiyatları ve döviz kurları dolayısıyla yapılan zamlar sonunda oluşan akaryakıt fiyatlarının ülkemiz tüketicisini akaryakıt kullanamaz hale getirdiğini düşünüyor iseniz lütfen bu durumu acilen başta Maliye ve Enerji Bakanlıkları olmak üzere ilgili makamlara iletiniz. Esasen akaryakıtta uygulanan vergilerin halen dünya birinciliği unvanını kimseye kaptırmayacak oranlarda yüksek olması nedeniyle zaten mutlaka indirilmesi gerektiği de bir gerçektir. Başka bir gerçek ise vergilerde yapılacak dişe dokunur nitelikteki indirimler sonucunda akaryakıt fiyatlarında da dişe dokunur nitelikteindirimler olacağıdır. Bu ise ülkemizdeki bir çok mal ve hizmet fiyatlarında da ciddi indirimleri beraberinde getirecektir."

Önceki ve Sonraki Haberler