1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Bağdat`tan Kürt petrolünün önünü açan karar geldi

Bağdat`tan Kürt petrolünün önünü açan karar geldi

Enerji Günlüğü - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Irak Federal Mahkemesi'nin, Kuzey Irak petrolünün kendileri tarafından satışına Bağdat'ın yaptığı...

Bağdat`tan Kürt petrolünün önünü açan karar geldi

Enerji Günlüğü - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Irak Federal Mahkemesi'nin, Kuzey Irak petrolünün kendileri tarafından satışına Bağdat'ın yaptığı itirazı redettiğini duyurdu.

IKBY'nin resmi internet sitesinde IKYB Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın, bölgedeki petrolün ihracatı konusundaki resmi bir açıklaması yayınlandı. Açıklamaya göre, Irak Federal Mahkemesi, Bağdat Yönetimi'nin (Irak Petrol Bakanlığı) şikayetiyle açılan davada, Erbil yönetiminin petrol satışının anayasaya aykırı olmadığı sonucuna vardı.

Açıklamada "Karar, mahkeme heyetinin oybirliğiyle alındı. Irak Petrol Bakanlığı'nın şikayeti reddedildi. Mahkeme, Kürdistan bölgesi aleyhine açılan davada, Irak hükümetini haksız buldu. Bu karar bağlayıcıdır" denildi.

IBKY Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Irak Petrol Bakanlığı, petrol ve doğalgaz satışının, sadece Bağdat hükümetinin yetkisinde olduğu görüşündeydi. Ancak bu görüş, 2003 yılı öncesi kanunlara dayanıyordu. Federal Mahkeme, Irak Anayasası'nın 110. maddesinin Bağdat yönetimine böyle bir hak tanımadığına hükmetti."

Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Federal Mahkeme'nin son kararını Kürdistan bölge hükümetinin haklarına saygı gösterilmesi gerektiğinin belgesi olarak niteledi. Açıklamada, Federal Mahkeme'nin bu yöndeki kararı, merkezi hükümetin, Erbil Yönetimi aleyhine uluslararası arenada açtığı davalarda da başarısızlığa uğrayacağının bir göstergesi olarak değerlendirildi.

Bağdat hükümetinin, Kürt petrolünün satışını engellemeye yönelik tutumundan vazgeçmesini isteyen Erbil, söz konusu engellemelerin, Federal Mahkeme kararından sonra anayasaya aykırılık teşkil edeceğini vurguladı.

Kuzey Irak'ta üretilen petrolün uluslararası piyasalara satışı, Kürt yönetimi ve Bağdat arasında krize yol açmıştı. Bu satışın Türkiye üzerinden yapılması nedeniyle konu, Ankara-Bağdat hattında da gerilimlere neden oluyordu. Türkiye, petrolün uluslararası piyasalara ulaştırılmasına imkan tanıdığını, satılan bu petrolün gelirinin, tüm Irak halkına ait olduğunun altını çiziyor. 

TÜRKİYE KUZEY IRAK'A DAHA FAZLA YAKIT GÖNDERECEK

Önceki ve Sonraki Haberler