1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB-Rusya Hukuk çekişmesi

AB-Rusya Hukuk çekişmesi

Enerji Günlüğü - Avrupa Komisyonu’nun Rusya’nın Güney Akım Boru Hattının AB yasalarından muaf tutulması için başvuru yapması önerisi ardından...

AB-Rusya Hukuk çekişmesi

Enerji Günlüğü - Avrupa Komisyonu’nun Rusya’nın Güney Akım Boru Hattının AB yasalarından muaf tutulması için başvuru yapması önerisi ardından Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Avrupa ülkeleriyle Rusya arasında imzalanan Güney Akım projesini inşa Anlaşmalarının ulusal yasalardan üstün ve öncelikli olması gerektiğini söyledi.

MedvedevMoskova’da gazetecilere verdiği bir demeçte, “ AB’nin hukuki düzenlemeleri AB ülkeleri için ulusal yasalar olarak kabul edilirken, Rusya ile AB ülkeleri arasında imzalanan Hükümetlerarası anlaşmalar uluslararası anlaşmalar olarak kabul ediliyor. Genel bir ilke olarak, Uluslararası Anlaşmalar Ulusal Anlaşmaların üstündedir. Buradan çıkardığımız sonuç bu” dedi.

Avrupa Komisyonu sözcüsü geçen hafta yaptığı açıklamada, Rusya’nın Güney Akım Boru Hattının AB yasalarından muaf tutulması için başvuru yapmasını önermişti.

RUSYA YİNE DE DİYOLOĞA HAZIR

Bu açıklamaların yanında, Slovenya Başbakanı Aleka Bratuşek ile müzakerelerin ardından ortak basın toplantısında konuşan Medvedev, “Bir çıkmaza girmemek için, AB’nin çıkarlarını da dikkate almak ve Güney Akım kararlarını yerine getirmek için istişareler yapacağız.” dedi.

AVRUPA KOMİSYONU ANLAŞMALARIN AB YASALARINA UYMADIĞINI SÖYLÜYOR

Avrupa Komisyonuanlaşmaların AB yasalarıyla uyumlu olmadığını söylüyor ve AB üyesi ülkelerin Rusya ile yaptıkları anlaşmaları AB yasalarıyla uyumlu hale getirmek için Rusya ile yeni müzakereler yapmalarını bekliyor.

Avrupa Komisyonu Enerji Piyasaları Müdürü Klaus-Dieter Borchardt ise geçen hafta Natural Gas Europe tarafından düzenlenen Konferansta, “Avrupa Komisyonu bu ikili Hükümetlerarası Anlaşmaları inceledi ve hiçbirinin AB yasalarına uymadığı sonucuna ulaştı” dedi.

Rusya Güney Akım projesini inşası için ikili Anlaşmaları AB üyesi Bulgaristan, Macaristan, Yunanistan, Slovenya, Hırvatistan ve Avusturya ile ve Enerji Birliğinin bir üyesi olan Sırbistan ile imzaladı.

GAZPROM MACARİSTAN İLE ANLAŞMA İMZALADI

Önceki ve Sonraki Haberler