Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Grubu, Gökçedağ Rüzgar Santrali ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (European Bank for Reconstruction and Development-EBRD) tarafından bu yıl 6’ncısı verilen “Sürdürülebilirlik Ödülü”nün sahibi oldu.
7Zorlu Enerji Grubu, EBRD tarafından bu yıl 6’ncı kez düzenlenen Sürdürülebilirlik Ödülleri’nde Gökçedağ Rüzgar Santrali ile “Çevresel ve Sosyal Performans” kategorisinde “Sürdürülebilirlik Ödülü”ne layık görüldü. İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşen ödül törenine Zorlu Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu Melik, Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak ve Zorlu Enerji Genel Müdür Yardımcısı Yağmur Özdemir katıldı.
EBRD Çevre ve Sürdürülebilirlik Başkanı Alistair Clark’tan ödülü alan Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak yaptığı açıklamada, “Enerji sektörünün öncü şirketlerinden biri olarak sürdürülebilirlik, iş stratejilerimizin temelini oluşturuyor. Bu iş anlayışımız doğrultusunda,yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarıyla büyümeyi hedeflerken, sosyal ve çevresel sorumluluklarımızı da göz önünde bulunduruyoruz. Yatırımlarımızı,çalışmalarımızı ve kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizi sürdürülebilirliği esas alan bakış açımızla şekillendiriyoruz. Bugün EBRD tarafından verilen ödül de bu anlayışımızın bir sonucudur” dedi.
Sinan Ak, Gökçedağ RES ile daha önce de Avrupa’da Project Finance Ödülleri kapsamında “2009 Yılının En İyi RES Finansmanı Ödülü”nü ve Uluslararası 11. Platts Global Enerji Ödülleri kapsamında da “Yılın Yeşil Teknoloji Girişimi kategorisinde Mükemmellik Ödülü”nü aldıklarını söyleyerek; Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan aldıkları bu ödülle uluslararası alandaki ödüllerine bir yenisini eklediklerini söyledi.
GÖKÇEDAĞ RES'TE 14 HEKTARA 30 BİN FİDAN
Gökçedağ Rüzgar Santrali hakkında da bilgi veren Sinan Ak “135 MW kurulu güce sahip santralimizi, 2010 yılında Osmaniye’de faaliyete geçirdik. Santralin enerji verimliliğini artırmak amacı ile fizibilite çalışmaları yürüttük. Yatırım öncesinde gerçekleştirdiğimiz biyolojik çeşitlilik araştırması ve sosyal etki analizi ile santralimizin doğal ve kültürel çevreye duyarlı bir proje olmasına dikkat ettik. En başından paydaş katılımını sağladık. Habitat restorasyonu uygulamamızla da santral inşaatının çevresel etkilerini en aza indirdik. Bu doğrultuda, Gökçedağ Rüzgar Santrali’nin bulunduğu 14 hektarlık alanda 30 bin fidan dikimi ve yaygın bitkilendirme gerçekleştirdik.