Enerji Günlüğü - Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 14. Sektör Toplantısı Ankara'da yapılıyor. ELDER Başkanı Kıvanç Zaimler, Toplantının açılışında yaptığı konuşmada, sektördeki durum ve beklentilere dair değerlendirmelerde bulundu.
Elektriğin tüm enerji türleri içerisinde çok özel bir yere sahip olduğunu belirten Zaimler, “Modern yaşamın ayrılmaz bir parçası olan elektrik, Türkiye toplumu ve ekonomisi için büyük bir öneme sahiptir. Özellikle nüfus artışı ve sanayileşme ile enerji ihtiyacı ve buna bağlı elektrik tüketimi hızla artıyor. Elektriğin varlığı, ya da sektörümüzün tabiri ile arz güvenliği kavramı bu doğrultuda öne çıkıyor” dedi.
Zaimler, özelleştirme sürecinin tamamlandığı 2013 yılından bugüne toplam elektrik abone sayısının 36,4 milyondan 47,3 milyona ulaştığını belirterek “Yani son 9 senede 11 milyon yeni abone eklendi” diye konuştu.
Her 10 elektrik tüketicisinden 6’sının evi için aldığı temel hizmetlerde en çok ‘kesintisiz hizmet’ unsuruna önem verdiğini vurgulayan Zaimler, “Kişilerin neredeyse yarısı ise uygun fiyat ve kaliteli hizmeti elektrik gibi temel hizmetlerdeki en önemli kriterler arasına koyuyor” ifadesini kullandı.
Elektrik dağıtım hizmetlerini üstlenen özel sektör yatırımcılarının, 13 milyar dolarlık özelleştirme bedeli ödediğini hatırlatan ELDER Başkanı Kıvanç Zaimler, EPDK’nın nihai fiyat tariflerini belirlerken bu özelleştirme tutarları için hiçbir şekilde karşılık ayırmadığına dikkat çekti. Zaimler şunları söyledi:
“Dağıtım şirketleri elektriğin tüketicilere kesintisiz, kayıpsız, kaliteli ve en ekonomik şekilde ulaştırılmasından sorumludur. Gelirleri elektrik fiyatlarından tamamen bağımsızdır. Dağıtım veya Görevli Tedarik Şirketleri fiyat belirleyemezler, fiyat artışı talebinde bulunamazlar. Faturalara herhangi bir bedeli keyfi bir şekilde yansıtamazlar, fatura kalemlerinde bir oynama yapamazlar.”
EPDK’nın kalite göstergelerinde iddialı hedefler verdiği 21 dağıtım şirketini hedefleri gerçekleştiremezlerse cezalandırdığını, üstün performans gösterdiklerinde ise ödüllendirdiğini kaydeden Zaimler “Bu da sürekli gelişmeyi sağlar. Nitekim, özelleştirmelerin tamamlandığı 2013 yılında ortalama kayıp oranı yüzde 18,2 iken, bu mekanizma ile %11,9’a gerilemiştir. Bunun ülkemiz ekonomisinde cari açığımızı azaltıcı bir etkisi olduğu gibi, hiç dikkat çekmeyen bir kazancı da, önlenen 27 milyon tonluk karbon salımıdır” diye konuştu.
Elektrik dağıtım sektörünün misyonunu “elektriği erişilebilir kılmak, insanlarımızın hayatının ve Türkiye’nin geleceğinin dönüşümüne öncülük etmek” olarak özetleyen Kıvanç Zaimler şöyle devam etti:
“Süreçlerimizi şeffaf ve hakkaniyetli bir şekilde ele alıyor, adeta Türkiye’nin otomatik bir saat gibi çalışmasında ihtiyacı olan momentumu sağlıyoruz. Bu noktada sektörün tüm paydaşlarının üzerine düşen bazı görevler olduğunu da hatırlatmak istiyorum. Elektriğin dengesi yalnızca sektörümüzü etkilemiyor. Tüm Türkiye’nin dengesi için kritik. Dolayısıyla sistemin herkes için hakkaniyetli şekilde ilerlemesi de ortak akıl ile hep birlikte hareket etmemize bağlı. Elektriğin dengesi de, sürdürülebilirliği de, algı iletişiminin yapılacağı yer olmamalıdır. Enerjimizi algı yönetmek için değil, Türkiye’yi ileri taşımak için kullanmalıyız.”
Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / ANKARA