Enerji Günlüğü - Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel Kurulu Ankara’da yapılıyor. Son üç yıldan bu yana ELDER Başkanlığı görevini yürüten Kıvanç Zaimler, açılıştaki konuşmasında, elektrik dağıtım şirketleri olarak, bir kamu hizmeti olan elektrik dağıtımının kesintisiz, kaliteli ve sürekli sunulması için canla başla çalıştıklarını vurguladı.
Türkiye’de elektrik dağıtımının tamamıyla özel sektör eliyle yapılmaya başlandığı 2013 yılından bugüne abone sayısının yüzde 36’dan fazla artarak 49 milyon sınırına dayandığını kaydeden Zaimler, “Dağıtım hatlarının uzunluğu yüzde 30’dan fazla artarak 1,4 milyon kilometrenin üzerine çıktı. Trafo sayısı yüzde 33 mertebesinde artarak 520 bin adetin üzerine; trafo kapasitesi ise neredeyse iki katına çıkarak 200 bin megavolt amper eşiğini geçti. Kayıp oranları ise iki haneli rakamlardan tek haneli rakamlara geriledi” dedi.
12 YILDA 289 MİLYAR TL YATIRIM
2011- 2023 dönemindeki yatırımların güncel TÜFE değeri ile 289 milyar TL’yi bulduğunu kaydeden ZAimler, “Özelleştirme ihaleleri sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi’ne ödediğimiz güncel değer ile 420 milyar TL de dâhil edildiğinde ülkemize yaptığımız yatırımların güncel toplamı 709 milyar TL’yi aştı. Bu tablonun gerisinde serbestleşme politikaları, esnek düzenlemeler ve dağıtım şirketlerimizin tutkulu, azimli ve enerjik çabaları var. Emeği olan herkese içten teşekkürlerimi sunuyorum. Ama en çok da sektörümüzde çalışan 100 bini aşkın emektarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
5’İNCİ UYGULAMA DÖNEMİ FARKI
Kıvanç Zaimler, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminin önceliklendirilmesi, enerji depolama teknolojilerinin ekonomik hale gelmesi, hızla artan elektrikli araçlar, tüketicilerin çevre duyarlılığı gibi etkilerin, enerji şebekelerinde de esaslı dönüşümleri gündeme getirdiğine dikkat çekti. Enerjide yaşanan dönüşüm sürecinin, elektrik sektöründeki 5 inci Uygulama Dönemi’ni önceki dönemlerden farklı kıldığını vurguladı. Farklılığın sadece yeşil ve dijital dönüşümün gerektirdiği nitel ve nicel paradigma değişikliğinden ibaret olmadığını kaydeden Kıvanç Zaimler, “Dağıtım lisansı sürelerinin 2036 yılından itibaren peyderpey biteceği göz önünde bulundurulduğunda, yatırımların itfasının nasıl sağlanacağı, lisans sürelerinin uzatılması imkân ve şartları, 5 inci Uygulama Dönemi’nin bir diğer başat farklılığını oluşturuyor. Bu konuda gerekli politikanın gecikmeksizin oluşturulması ve hukuki rejimin saptanması, tüm paydaşların önlerini görmesini sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Mehmet KARA - Enerji Günlüğü