1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yüzer üretim üssü ile yerli gaz üretimi ikiye katlanacak

Yüzer üretim üssü ile yerli gaz üretimi ikiye katlanacak

Türkiye’nin ilk yüzer doğalgaz üretim tesisi Karadediz Gaz Sahası’da 2026 yılında faaliyete başlayacak, günlük üretimi ikiye katlayacak.

Yüzer üretim üssü ile yerli gaz üretimi ikiye katlanacak

Enerji Günlüğü - Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’ndan çıkarılan doğalgazı işleyip kullanıma hazır hale getercek 60357, 30 Temmuz’da Singapur’dan yola çıkıp, 51 günlük bir seyahatin ardından Çanakkale’ye ulaştı.

Tesisin güvertesine çıkarak merkez kontrol odasında incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bayraktar, “Bu tesis, Karadeniz'deki Sakarya gaz sahasında üretimimizi, 2’ye katlayacak. İlk faz ile 10 milyon metreküp olacak üretimimizi 20 milyon metreküpe çıkaracak. İlave 4,4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını tek başına bu tesisten sağlayacağız” dedi.

DENİZDEKİ ÜRETİM ÜSSÜ

Yüzer Üretim Tesisi’nin bir gemi değil, bir sanayi tesisi olduğunu vurgulayan Bakan Bayraktar, “Deniz tabanından gazı alacağız. Burada bu işlemleri yapıp ondan sonra da yaklaşık 180 kilometre mesafede, karada BOTAŞ'ın hattına bağlayacağız. İlklerden birine bugün şahit oluyoruz. Çünkü bu tesis bizim denizdeki üretim üssümüz olacak. Ülkemizin ihtiyacının neredeyse yüzde 15’ini karşıladığımız bir hale bizi getirecek” dedi.

2026’DA GÖREV YERİNDE OLACAK

Bakan Bayraktar’ın verdiği bligiye göre Yüzer Üretim Tesisi’nin üst tamamlama ve alt tamamlama işlemleri Çanakkale’de yapılacak. Daha sonra Filyos’taki aktivasyon işlemleri gerçekleştirilecek tesis 2026 yılında da 20 yıl boyunca görev yapacağı lokasyona gidecek.

ÜÇ FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Yüzer Üretim Tesisi yaklaşık 3 futbol sahası büyüklüğünde, yani 300 metre uzunluğunda. Görev yerinde 20 tane özel çapayla deniz tabanından 20 metre aşağıya kadar sabitlenecek. Yaklaşık 140 personelin çalışacağı Tesis’te görev alacak ekibin büyük çoğunluğunu Türkler oluşturacak. Karadaki ekiple beraber bu tesisin operasyonunda toplam 165 kişilik bir ekip 7/24 çalışacak

YÜZER TESİSE BİR AD VERİLECEK

Tesise yeni bir isim vermek üzere Bakanlık öneriler üzerinde çalışıyor. Öneriler değerlendirilip son karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bırakılacak. Bakan Bayraktar “Bu tesisi büyüklüğüne, ihtişamına yakışır bir isimle görev yerine uğurlarız” dedi.

KEŞİF AMAÇLI SONDAJ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz’de doğalgaz üretimini arttırma hedefiyle hareket ettiklerini söyledi. Bu sene içinde Karadeniz’de bir tane keşif amaçlı sondaj yapmayı planladıklarını açıklayan Bakan Bayraktar, yakın zamanda Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’ni Somali’ye uğurlayacaklarını da anlattı. Bayraktar “Oruç Reis, Türkiye Petrolleri’ne verilen 15 bin kilometrekarelik bir lisans alanında üç boyutlu sismik çalışma gerçekleştirecek” dedi.

Enerji Günlüğü