1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Yosundan jet yakıtı üretecek biyorafineri devrede

Yosundan jet yakıtı üretecek biyorafineri devrede

Alg (yosun) biyokütlesinden jet yakıtı üretecek biyoyakıt tesisi açıldı. Tesis Avrupa'nın ilk karbon negatif biyorafinerisi" olma özelliği taşıyor.

Yosundan jet yakıtı üretecek biyorafineri devrede

Enerji Günlüğü - Yosunlardan jet yakıtı üretecek Avrupa'nın ilk biyorafinerisi bugün açılarak çalışmalara başladı.

Sürdürülebilir kaynaklar arasında özel ve önemli bir yere sahip alg (yosun)  biyokütlesinden jet yakıtı elde etmek için tasarlanan, INDEPENDENT Projesi’nin açılış etkinliği, 7 Ocak 2022 Cuma günü saat 10:30’da Boğaziçi Üniversitesi’nin Kilyos’ta bulunan Sarıtepe Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

Proje, Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü'nde faaliyet gösteren İstanbul Mikroyosun Biyoteknolojileri Araştırma ve Geliştirme Birimi (İMBİYOTAB) çatısı altında sıfır atık hedefli, karbon-negatif, entegre bir biyorafineri sistemi olarak tasarlandı. Projede, toplam 2 bin 500 metrekarelik bir Ar-Ge alanı içinde kurulan açık havuz ve kapalı üretim reaktörlerinde yetiştirilen alglerden son ürün olarak biyoyakıtlar, insan gıda takviyesi ürünleri, farmasötik özellik gösteren bileşenler, hayvan yemi uygulamaları ve organik biyogübreler geliştiriliyor.

Resmi açılışı yapılan tesis, Avrupa’nın ilk karbon negatif (hava temizleyici) biyorafinerisi olma özelliğini taşırken aynı zamanda Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerini de bugünden sağlıyor. 

“İLK DEMO UÇUŞU BU YIL”

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Biyoekonomi Odaklı Kalkınma İçin Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, “Biyojet ve biyodizel yakıtların üretimine yönelik yürütülen Ar-Ge projesinde önemli bir yol kat edildi. Jet yakıtı projesinin Ar-Ge çalışmaları tamamlandı. Bugün açacağımız tesisle birlikte büyük ölçek üretime geçiliyor. 2022'nin ikinci çeyreğinde bütün testleri ve sertifikasyon işlemleri inşallah tamamlanacak. İlk demo uçuşumuzu bu yıl içerisinde gerçekleştireceğiz” ifadesini kullandı.

BİYOKÜTLEDE KURULU GÜÇ 71 KAT ARTTI

2002 yılında sadece 28 MW olan biyokütle kurulu gücümüz yıl sonu itibariyle 71 kat artarak 2021 sonunda 2 bin MW’ı aştığını kaydeden Dönmez, “2020 yılı içerisinde 74 bin 800 tonu biyodizel ve 46 bin 500 tonu etanol olmak üzere toplam 121 bin 300 ton biyoyakıt ülkemizde üretilmiş oldu. Yaklaşık 50 milyon doların üzerinde bir ithalatı da bu şekilde engellemiş olduk” dedi.

TEMSAN MİNİ BİYOGAZ ÜNİTESİ ÜRETTİ

Dönmez, biyokütle yatırımlarının artması için yatırımcılara bir yol haritası niteliğinde Biyokütle Enerji Potansiyel Atlası’nı yayımladıklarını belirterek, Bir teknoloji geliştirme projesi de Bakanlığımızın kuruluşu TEMSAN tarafından yürütülüyor. 1 m3 gaz üretme kapasiteli mini biyogaz ünitesi üretildi. BİOTEM adını verdiğimiz ünite organik atıkları kullanıyor. BİOTEM, 1 ila 3 büyükbaş hayvan atığından ürettiği gazla, bir hanenin 3 öğün yemeğini pişirebilecek kapasiteye sahip” açıklamasını yaptı.

INDEPENDENT PROJESİ AB TARAFINDAN DESTEKLENİYOR

KOBİ ve girişimcilerin biyoteknoloji alanında uluslararası rekabet güçlerini artırmak amacıyla geliştirilen INDEPENDENT Projesi, alg biyoteknolojileri alanında uzun yıllardır çalışmakta olan Boğaziçi Üniversitesinin Ar-Ge yetkinliğini ve BÜN Teknopark AŞ'nin uluslararası iş geliştirme tecrübesinin ticari üretim ölçeğine aktarılması ekseninde kurgulanarak oluşturuldu.

Proje kapsamında, Türkiye'nin temel sıkıntılarından ve başlıca cari açık kaynaklarından enerji ve sağlık başta olmak üzere gıda, tarım, hayvancılık ve çevre sektörlerine yönelik biyoekonomi odaklı bir büyüme modeline dayanan ürün ve teknolojilerin entegre bir üretim modeliyle fosil kaynaklara bağlı olmadan tamamen alg tabanlı doğal kaynaklardan elde edilmesi amaçlanıyor.

Projenin 6 milyon avroluk bütçesinin yüzde 85'i Avrupa Birliği, yüzde 15'i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Rekabetçi Sektörler Programı altında destekleniyor.