1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yönetici farklı şirketlerde aynı görevi üstlenemeyecek

Yönetici farklı şirketlerde aynı görevi üstlenemeyecek

Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği uyarınca imza yetkisini haiz yöneticilerin farklı şirketlerde aynı görevleri üstlenmesi, artık mümkün olmayacak. 

Yönetici farklı şirketlerde aynı görevi üstlenemeyecek

Enerji Günlüğü - Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği uyarınca imza yetkisini haiz yöneticilerin farklı şirketlerde aynı görevleri üstlenmesi, artık mümkün olmayacak. 

Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme ortaklık yapısındaki değişikliklerden, lisans işlemlerine kadar çok sayıda yenilik getiriyor. 

TRİJENERASYON KAVRAMI YÖNETMELİĞE GİRDİ 
Değişiklikle beraber elektrik üretimi, ısıtma ve soğutma işlemlerinin eşzamanlı olarak birlikte yapıldığı enerji üretim tesislerini tarif eden trijenerasyon kavramı da Yönetmeliğe dahil oldu. Buna göre trijenerasyon tesisleri de mikrojenerasyon tesisleri ve Bakanlıkça belirlenecek verimlilik değerini sağlayan kojenerasyon tesisleri gibi üretim faaliyetleri için önlisans ile lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğünden muaf olacaklar. 

MÜLK OLAN RES ARAZİSİNDE LİSANSSIZ TESİS
Rüzgâr enerjisine dayalı üretim tesislerinde, üretim lisansı alındıktan sonra, üretim lisansına konu sahada, malikin kendi arazisi üzerine kuracağı lisanssız üretim tesisi başvuruları Enerji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından teknik değerlendirmesi uygun bulunmak ve bahse konu üretim lisansı ile başka lisanslı üretim tesisini etkilememek kaydıyla kabul edilebilecek. 

TEİAŞ’TAN GÖRÜŞ ALINMASI GEREKEN DURUMLAR
Değişiklik uyarınca aşağıda sıralanan konularda, Türkiye Elektrik İletim AŞ’den (TEİAŞ) görüş istenmesi zorunlu olacak. 

  • Önlisans başvurusu kapsamında kurulması planlanan elektrik üretim tesisinde, üretim tesisine bütünleşik elektrik depolama ünitesi de kurulmak istenmesi hâlinde, elektrik depolama ünitesinin gerekli teknik kriterlere uygunluğu hakkında… 
  • Önlisansa konu üretim tesisine bütünleşik elektrik depolama ünitesi eklenmesi kapsamında yapılan tadil başvurusunda; söz konusu elektrik depolama ünitesinin gerekli teknik kriterlere uygunluğu hakkında… 
  • Müstakil elektrik depolama tesisi kurulmak amacıyla yapılan tedarik lisansı başvurularında depolama tesisinin gerekli teknik kriterlere uygunluğu hakkında…
  • Üretim lisansına konu tesise elektrik depolama ünitesi eklenmesi kapsamında yapılan tadil başvurusunda söz konusu elektrik depolama ünitesinin gerekli teknik kriterlere uygunluğu hakkında…
  • Mevcut tedarik lisansına müstakil elektrik depolama tesisi eklenmesi kapsamında yapılan lisans tadil başvurularında depolama tesisinin gerekli teknik kriterlere uygunluğu hakkında…

TEDARİK LİSANSINA DEPOLAMA TESİSİ İLAVESİ
Tedarik lisansı başvurusunda bulunan ve lisanslarına müstakil elektrik depolama tesisi eklemek isteyen tüzel kişilerin talebi EPDK tarafından uygun bulunursa ve Çevresel Etki Değerlendirmesi kararını da süresi içinde EPDK’ya sunarlarsa, depolama tesisine ilişkin bilgiler tedarik lisansına işlenecek. 

ESAS SÖZLEŞME YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Mekanik gücü 100MW’ı aşan YEKA kapsamındaki üretim lisansı başvurularında; EPDK’ya sunulan şirket esas sözleşmesinde, şirket asgari sermayesinin üretim tesisi için Kurum tarafından öngörülen toplam yatırım tutarının yüzde beşine artırıldığında ve şirket sermaye miktarının azaltılmasına yönelik esas sözleşme değişikliklerinde Kurumun onayının alınacağına ilişkin hükümlerin de yer alması gerekecek. 

RES’LERDE TEKNİK DEĞERLENDİRME İSTİSNALARI
Üretim lisansına konu üretim tesisi sahasının değiştirilmek istenmesi ve bu durumun mücbir sebepler veya Kurul tarafından uygun bulunan haller kapsamında olduğunun tespiti durumunda, santral sahasının bir bölümünün aynı sahada kalması, toplam santral sahası büyüklüğünün değişmemesi, tadil talebine ilişkin gerekçenin Kurul tarafından mücbir sebep kapsamında olduğunun tespiti ve söz konusu tesisin kısmen veya tamamen işletmede olması kaydıyla, rüzgâr enerjisine dayalı tesisler için teknik değerlendirme şartı aranmayacak. Ancak santral sahasında meydana gelen değişiklik için kesişme/çakışma ve komşu sahalardaki türbinlerin etkileşim durumuna ilişkin olarak Enerji İşleri Genel Müdürlüğünün görüşü alınacak. 

İCRA YOLUYLA SATIŞTA LİSANS SONA ERDİRİLECEK
Lisans sahibi tüzel kişinin iflası dışında; icra takibi sonucu üretim tesisinin satışının kesinleşmesi hallerinde de söz konusu lisans EPDK tarafından sona erdirilecek. 

İLERLEME RAPORU SUNUMU KABULE KADAR DEVAM EDECEK
Lisans sahipleri, üretim tesisinin lisansta kayıtlı toplam kurulu gücün tamamının kabulünün yapıldığı tarihe kadar, gerçekleştirilen faaliyetler hakkında her yılın Ocak ve Temmuz ayları içerisinde EPDK’ya usulüne uygun olarak ilerleme raporu sunacaklar. Bu yükümlülük daha önce geçici kabulün yapıldığı tarihe kadar söz konusuydu. 

MSB MİT VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI RES’LERDEN TEDBİR İSTEYEBİLECEK
Rüzgâr enerjisine dayalı üretim lisansı sahibi tüzel kişiler; kriz, gerginlik ve harp durumlarında ve talep edildiğinde; Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve/veya İçişleri Bakanlığı ve/veya MİT Başkanlığının sorumluluğunda işletilen sistemler ile Haberleşme, Seyrüsefer ve Radar Sistemlerine etkisi olduğu tespit edilen rüzgâr türbinlerine ilişkin talep edilen tedbirleri yerine getirmek zorunda olacaklar. 

BES’LER ÇEVRE İZİN BELGESİNİ 24 AY İÇİNDE SUNACAK
İşletmeye geçen biyokütleye dayalı elektrik üretim tesislerine ilişkin lisans sahibi tüzel kişilerin, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından alınması gereken belgeyi kabul tarihinden itibaren yirmi dört ay içerisinde EPDK’ya sunmaları gerekecek. Bu tesisler lisans verilmesine esas olan gerekli izin, onay, ruhsat ve benzerlerinin geri alınması, kaldırılması, sonlandırılması, yürütmesinin durdurulması veya iptal edilmesi durumlarını da en geç bir ay içerisinde EPDK’ya bildirecekler. 

Bu konuda Yönetmeliğe geçici bir madde eklendi. Buna göre değişikliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla kabulü yapılarak kısmen veya tamamen işletmeye geçen biyokütleye dayalı elektrik üretim tesislerine ilişkin lisans sahibi tüzel kişiler, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında Bakanlıktan alınması gereken belgeyi, değişikliğin yürürlük tarihinden itibaren 24 ay içinde EPDK’ya sunacaklar. 

YÖNETİCİNİN FARKLI ŞİRKETLERDE GÖREV ALMASI KISITLANDI
Bundan böyle dağıtım şirketi ile dağıtım şirketiyle aynı kontrol ilişkisine sahip tedarik şirketleri de imza yetkisini haiz yöneticilerin farklı kişilerden oluşturulması zorunluluğundan sorumlu tutulacaklar. Daha önce bu yükümlülük üretim ve görevli tedarik şirketleri için söz konusu ediliyordu. 

Önemli bir değişiklik de yöneticilerin, aynı alanda faaliyet gösteren farklı şirketlerde görevlendirilmesiyle ilgiliydi. Buna göre dağıtım şirketinin genel müdür ve genel müdür yardımcısı unvanları ile başka unvanlarla istihdam edilseler dahi yetki ve görevleri itibarıyla genel müdür yardımcısına denk veya daha üst makamlarda imza yetkisini haiz diğer yöneticiler, aynı ortaklık yapısına sahip diğer elektrik dağıtım şirketleri dışında, elektrik piyasasına, elektrik piyasası ile ilgili hizmet veren diğer şirketlerde eş zamanlı olarak görev alamayacaklar.

Benzer bir kısıtlama görevli tedarik şirketleri (GTŞ) için de getirildi. Buna göre GTŞ ile GTŞ’yle aynı kontrol ilişkisine sahip tedarik lisansı sahibi tüzel kişilerin yönetim kurulu üyesi, genel müdür ve genel müdür yardımcısı unvanları ile başka unvanlarla istihdam edilseler dahi yetki ve görevleri itibarıyla genel müdür yardımcısına denk veya daha üst makamlarda imza yetkisini haiz diğer yönetim görevleri için farklı kişilerin görevlendirilmesi gerekecek. 

Aynı şekilde GTŞ’nin genel müdür ve genel müdür yardımcısı unvanları ile başka unvanlarla istihdam edilseler dahi yetki ve görevleri itibarıyla genel müdür yardımcısına denk veya daha üst makamlarda imza yetkisini haiz diğer yöneticiler, aynı ortaklık yapısına sahip diğer görevli tedarik şirketleri dışında, elektrik piyasasına, elektrik piyasası ile ilgili hizmet veren diğer şirketlerde eş zamanlı olarak görev alamayacaklar.

DİĞER YENİLİKLER
Dağıtım şirketinin lisansına kayıtlı olan bildirim adresi, faaliyette bulunduğu dağıtım bölgesi dışında bir yer olamayacak. 

GTŞ’ler, lisans kapsamında tarifesi düzenlemeye tabi faaliyetleri başta olmak üzere, faaliyetleri için ana şirket dahil, diğer şirketlerden ayrı bir internet sitesi kurmak ve işletmek ile yükümlü olacaklar. 

Dağıtım şirketleri, lisansları kapsamındaki faaliyetlerle ilgili olarak; tüketicilere yönelik çağrı hizmetlerine ek olarak bundan böyle tahsilat işlemleri için de hizmet alımı yapabilecekler.

EPDK bundan böyle, birleşme veya bölünme işlemleri için 6 aydan daha uzun süreler belirleyebilecek. 

Tarifesi düzenlemeye tabi olmayan lisans sahibi tüzel kişiler için; ortaklık yapısındaki değişikliklerin, gerçekleştirildiği tarihten itibaren altı ay içerisinde Başvuru Sistemi üzerinden EPDK’ya bildirilmesi zorunlu olacak.

Etiketler : ,